Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892934    








Honlapkeszites

Újabb pályázati siker a Kanizsai Dorottya Kórházban

Az egészségügyi szakellátást nyújtó közfinanszírozott szolgáltatók mûködési támogatásáról szóló kormányrendelet alapján, a fenntartható mûködést célzó szakmai, gazdasági és strukturális intézkedések támogatása céljából 254 195 280 Ft támogatást kapott a Kanizsai Dorottya Kórház – jelentette be dr. Brünner Szilveszter fõigazgató a kórházban tartott sajtótájékoztatóján, melyen megjelent Cseresnyés Péter államtitkár, a térség országgyûlési képviselõje.


A projekt keretében az intézményi konyha épület energetikai fejlesztése, eszközök cseréje, valamint energetikai fejlesztése valósul meg. Az elõzményekre utalva Brünner Szilveszter kifejtette: az elmúlt év végén Magyarország kormánya úgy döntött, hogy a magyar egészségügyi intézmények számára 15 milliárd összértékben úgynevezett konszolidációs pályázatot ír ki, amely a kórházak mûködésének a hatékonyságát javítja. A pályázaton sikerrel szerepelt a nagykanizsai kórház.

A rekonstrukció részint a kórház energetikájának teljes felújítását jelenti: külsõ hõszigetelést, nyílászáró cserét, fûtõtestcserét. Emellett egyéb építészeti beruházásokra is mód nyílik, sor kerül festésre, járólapozásra, valamint gépek cseréjére is.

A konyhát 1974-ben építették. A gépészet részbeni felújítása 1995-ben történt meg, viszont az ott lévõ hûtõkamrák több mint 40 éve mûködnek. A különbözõ konyhatechnológiai eszközök is hosszú ideje látják el feladatukat. Most lehetõség nyílik a teljes körû hûtés- és fõzõtechnológia kicserélésére is. A fõigazgató véleménye szerint a pályázattal akár 20-25 százalékkal olcsóbb lesz a konyha mûködése, ami éves szinten elérheti a 10 millió forintot is. Ennek a pénznek a megtakarításával természetesen hozzájárulhatnak a betegellátás minõségének a javításához.

Jelenleg zajlanak a közbeszerzési eljárások, a munkákat 2017. június 30-ig szeretnék elvégezni.

Cseresnyés Péter államtitkár az elhangzottakhoz hozzátette: a város egyik legjelentõsebb intézménye felújításának folyamatában egy újabb állomásán veszünk részt. Ez a folyamat több éve tart, hisz az elmúlt idõszakban 2010. 2011-tõl a mai napig a nagy beruházást is beleértve, összességében már 6,5 milliárd forint értékû fejlesztés történt a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház ingatlanjaiban, eszközállományában. Ez egy olyan mértékû összeg, melyet nemcsak egy intézmény, vagy a város érezhet jelentõsnek, hanem az a térség, amely egészségügyi ellátását a nagykanizsai kórház látja el.

Azért is kell hangsúlyozni országgyûlési képviselõként, parlamenti tagként ezt az összeget – jegyezte meg a politikus, mert ez is bizonyítja; Magyarország kormánya elsõdleges szempontként, fontos prioritásként tekint az egészségügyre, és sok pénzt áldoz arra, hogy a magyar emberek, magyar polgárok egészségi biztonsága évrõl-évre erõsebb legyen. Biztosabb lábakon álljanak az egészségügyi intézmények mint a humánerõforrás, mint pedig az anyagi eszközök tekintetében. Emellett jelentõs összeget áldoz a kormány arra is, hogy az itt dolgozók anyagi megbecsülése az erkölcsi megbecsülés mellett megfelelõ legyen. Az elmúlt idõszakban, több lépcsõben már az egészségügyben dolgozók béremelését is bejelentették, és ez a folyamat a gazdaság eredményeinek figyelembevételével folytatódni fog.

El lehet mondani – szögezte le az államtitkár, hogy minden szkeptikus megnyilvánulás ellenére az egészségügy a továbbiakban is biztos lábakon fog állni, melyhez a költségvetés biztosítani fogja a forrásokat. Az, hogy ez így van, bizonyítja az is, hogy a fõigazgató úr szinte félévente be tud jelenteni egy újabb fejlesztést. Ha átnézzük az elmúlt idõszakot, összességében egy soha nem látott összegû és mértékû fejlesztést tudott a nagykanizsai kórház véghezvinni a 6,5 milliárd forinttal.

Végezetül Cseresnyés Péter megköszönte minden kórházi dolgozónak, a kórház vezetõinek, hogy ezt a pénzt ide lehetett „lapátolni”, mert azt azért tudni kell, hogy a kormány nem „magától” adta ezt a pénzt, kemény munka, sikeres pályázatok vannak amögött, hogy a forintok idejöttek. Bízik benne, hogy ez a folyamat folytatódik, hisz a késõbbiekre nézve az elképzeléseket, álmokat, stratégiai célokat már megfogalmazták a kórházban.

A sajtótájékoztatón még elhangzott: 2016 decemberében a Kanizsai Dorottya Kórház a lejárt számláinak a kifizetésére 350 millió Ft értékû támogatást kapott Magyarország kormányától. Ezen felül további 30 millió forint egészségügyi kasszában maradt „maradékpénzt” kaptak, amit teljesítményarányosan osztottak szét az egészségügyi intézmények között. A korábban megszavazott, szeptember óta zajló bérfejlesztésre is kaptak összegeket, illetve olyan pályázati beruházások pénzei érkeztek meg, amelyek zajlanak a kórházban. Összességében mindezek közel 1 milliárd forintot jelentenek.

B.E.



2017-01-27 18:09:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül