Ma 2024. 11 22.
Cecília, Filemon napja van.
Látogatók száma : 57021498    








Honlapkeszites

GasztroKanizsa: Répás-meggyes hájas tészta Miklósfáról

Drávecz Józsefné Rozika néni a kezdetektõl állandó résztvevõje a miklósfai répafesztiválnak. A hagyományos kategóriában mindig indul: saját, húsos-babos, paradicsomos répáját nem csak a helyiek ismerik. Az idén különlegességgel is készült, répás-meggyes hájastésztát készített a versenyre. - Magamtól találtam ki ezt a sütit. Hájas tésztát készítettem, a közepébe raktam répát és meggyet – mondta a Kanizsának.


Hozzávalók:

60 dkg liszt, 40 dkg háj, víz, kevés élesztõ, csipetnyi cukor, só. Az összedolgozott alapanyagot meg kell kenni hájjal, majd elsodorni, kétszer, mondta Rozika néni. Attól függõen, mekkora sütiket szeretnénk, úgy kell felvágni a tésztát, majd megtölteni, és kis batyukat készíteni.

A töltelékhez:

miklósfai kerekrépa, meggy

A répát le kell gyalulni, cukros vízben kifõzni. A végén le kell szûrni, ne nedvesítse át a tésztát. A sütikbe ízlés szerint lehet rakni a meggyet. A hájas tésztát manapság már csak nagyanyáink készítik. Drávecz Józsefné szerint azért, mert az emberek inkább megveszik a mirelit, kész tésztákat. Pedig, mint mondta: nem bonyolult, sõt, egyszerûen el lehet készíteni a hájas tésztát. Rozika néni a töpörtyûs pogácsát is hájas tészta alapanyaggal süti, a helyi, miklósfai összejövetelek után – legyen szó nyugdíjas rendezvényrõl vagy fesztiválról – mindig üres edénnyel megy haza….

Drávecz Józsefné hájas tésztái mindig sikert aratnak. Fotó: Gergely Szilárd

Kanizsa



2017-01-28 07:49:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül