Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892108    








Honlapkeszites

Cseresnyés: a foglalkoztatást tekintve az ország egyes részei között jelentõs eltérések vannak

A foglalkoztatást tekintve az ország egyes részei között jelentõs eltérések vannak, hiszen Északnyugat-Magyarországon már most is jelentõs a munkaerõhiány, az ország északi részén pedig az átlagosnál  még mindig több az álláskeresõ - mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerõpiacért és képzésért felelõs államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfõn közölt adataira reagálva.


A KSH hétfõi közlése szerint 2016 negyedik negyedévében a foglalkoztatottak száma 4 millió 411 ezer volt, 3,6 százalékkal (152 ezerrel) több, mint egy évvel korábban.    

Az államtitkár hozzátette: ezen a helyzeten az oktatáson túl a munkaerõ mobilitással lehet segíteni.     

Az elmúlt négy évben Magyarországon folyamatosan emelkedtek a bérek, ennek révén megindult a munkaerõ visszavándorlás is, tehát egyre többen úgy látják, hogy "a magyar munkahelyek olyan mértékû jövedelmet tudnak adni, amibõl már Magyarországon is jól meg lehet élni" - közölte Cseresnyés Péter.     

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a munkaerõhiány kezelése érdekében harmadik országbeli munkavállalók behívására is szükség van. Erre az elmúlt években már rendelkezésre állt egy 50 ezres keret, miközben eddig az országban csupán 6-7 ezren dolgoztak harmadik országbeli, vagyis nem európai uniós munkavállalóként.     

Cseresnyés Péter hangsúlyozta: a legfontosabb, hogy a magyar munkahelyek ne szûnjenek meg és ennek biztosítása érdekében harmadik országbeli munkavállalókat is kell behozni az esetlegesen fellépõ munkaerõhiány ellensúlyozására.

MTI - Kanizsa



2017-01-31 10:26:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül