Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56895084    








Honlapkeszites

Az elkövetkezõ években megtörténhet a palini orvosi rendelõnél a parkoló kialakítása

Ismét felvetette közgyûlési interpellációjában a palini régi orvosi rendelõ parkolási gondjait dr. Fodor Csaba önkormányzati képviselõ. A városatya megkérdezte, lesz-e esély még az idén a parkoló kialakítására, mert a személygépkocsival érkezõ betegek csak a nagy forgalmú út szélén tudnak megállni. Akkor is meg kellene oldani ezt a helyzetet, ha a rendelõ udvarát át kell alakítani – javasolta a képviselõ.

Válaszában Dénes Sándor polgármester megerõsítette: az orvosi rendelõ megközelíthetõségét és parkolási lehetõségeit a Polgármesteri Hivatal megvizsgálta.


Egyetértenek azzal, hogy mindez valóban problémát jelent, hiszen az intézmény a Kétárok utcán keresztül közelíthetõ meg, érhetõ el. Ez az utca mind a geometriai paraméterei, mind a burkolata alapján alkalmatlan a funkciójának betöltésére, a várakozás pedig csak rendkívül szûk keretek között biztosítható. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy az Alkotmány utcára kivezetõ híd szélessége és állapota szintén nem megfelelõ és balesetveszélyes lehet.

A parkolás elvileg az orvosi rendelõ területén megoldható lenne. Az elõkert mintegy 12 m mélységû, az ingatlan szélessége pedig 32 m. Amennyiben az északi oldali kerítést elbontanák, és az épület elõtti fákat, bokrokat kivágnák, akkor ezen a területen kialakítható egy egyoldali merõleges beállású parkolósor. A várakozóhelyek számát pedig az határozza meg, hogy mekkora területet kívánnak az elõkertbõl déli irányba haladva igénybe venni.

Mindehhez fontos még azt is figyelembe venni, hogy a közintézmény területén kialakítandó parkoló minden esetben engedélyköteles. Ez azt jelenti, hogy megfelelõ burkolattal, megfelelõ paraméterekkel és megfelelõ forgalomszabályozással kell megtervezni és kialakítani.

Természetesen az is megtehetõ – szól a másik javaslat, hogy a kialakított területet hivatalosan nem jelzik parkolónak, nem helyeznek ki erre vonatkozó táblát, és lényegében csak annyi történik, hogy nem tiltják meg az ottani megállást, várakozást. Ezt a megoldást alkalmazva a létesítményt nem kell engedélyeztetni és a területet költségtakarékosabban is ki lehet alakítani. Azt azonban tudni kell, hogy ebben az esetben a területre nem vonatkoznak a KRESZ szabályai, rendõri intézkedés nem kérhetõ, és a helyszínen mindenki csak a saját felelõsségére parkolhat. Mindez kockázatokkal járhat, de erre vonatkozó döntés esetén – vállalva a következményeket –, alkalmazható.

Mindettõl függetlenül a Polgármesteri Hivatal a kérést számon tartja, és a következõ fejlesztési javaslat elõkészítõ anyagában – az orvosi rendelõ épületének felújításával együtt – szerepelteti.

Amennyiben a közgyûlés támogatja, úgy a parkoló – a döntésnek megfelelõ konstrukcióban – az elkövetkezõ években kialakítható lehet. A beruházást azonban a híd átépítésével együtt kell elvégezni. Ez utóbbi részfeladat viszont nem önkormányzati területet érint, hiszen az árok és az áteresz az országos közút részeként a Magyar Állam tulajdonában áll. Emiatt a felújításhoz a Magyar Közút Nonprofit Zrt-nek a hozzájárulását kell kikérni.

B.E.



2017-02-01 09:56:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül