Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56895058    








Honlapkeszites

Madárinfluenza - Országos zártan tartást rendelt el a fõállatorvos

Magyarország teljes területére elrendelte a baromfik zártan tartását Bognár Lajos országos fõállatorvos.


Az intézkedést az indokolta, hogy 11 megyében és Budapesten összesen 83 vadmadárban mutatták ki a madárinfluenza vírusát, valamint, hogy két hete - valószínûsíthetõen vadmadártól eredõ fertõzõdés miatt - Gyõr-Moson-Sopron és Veszprém megyében is megjelent a betegség - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján csütörtökön.     

A tájékoztatás szerint az elõírással tovább csökkentik az állományok vadon élõ madarakkal történõ érintkezésének lehetõségét.     

Közölték: a járvány kezdete óta mintegy 3 millió baromfit kellett leölni, az ebbõl származó közvetlen kár körülbelül 3,5 milliárd forintra tehetõ.     

Közölték, az állategészségügyi hatóság haladéktalanul megtesz minden szükséges intézkedést. Ezzel párhuzamosan, a jogerõs határozatok alapján, a járványvédelmi intézkedésekbõl eredõ közvetlen károk miatt járó 100 százalékos állami kártalanítás kifizetése is zajlik, eddig 45 gazdálkodónak mintegy 1,16 milliárd forintot fizettek ki - írták.     

Kiemelik: kulcsfontosságú, hogy az állattartók szigorúan betartsák az általános járványvédelmi szabályokat és jelezzék az állatorvosuknak vagy az állategészségügyi hatóságnak, ha állataikon bármilyen betegségre utaló tünetet észlelnek.

MTI - Kanizsa



2017-02-02 12:27:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül