Ma 2024. 11 22.
Cecília, Filemon napja van. Látogatók száma : 57024087 |
||||||||||
|
GasztroKanizsa - Gyerekek kedvence egy százéves receptkönyvbõl Fiatalabb korában negyven lakodalmat fõzött végig Király Józsefné. Egyszer egy háromszáz fõs násznépet kellett jóllakatnia: a nagy nap elõtti héten szinte ki sem mozdult a konyhából. Irma néninek szerencsére nem egyedül kellett állni a sarat: helyi asszonyok dolgoztak a keze alá.Legnagyobb segítsége azonban, ahogy õ mondja „százéves” receptkönyve volt, amely valójában – csak– négy évtized családi receptjeit õrzi. – A hatlapos az egyik legrégebbi süteményem: még az anyukám tanított meg rá– meséli. – Annak idején ez volt minden gyerek kedvence.Új recepteket is szívesen kipróbálok, de az igazság az, hogy a gyerekkor ízeit semmi sem múlhatja felül. Király Józsefné évek óta a máltai szeretetszolgálat kanizsai csoportjának konyháján forgatja a fakanalat, de fõztjeit és süteményeit a hittanosok is jól ismerik, hiszen nincsen nyári tábor Irma néni és a „százéves” receptkönyv nélkül. Hozzávalók a tésztához: 60 dkg liszt, 10 dkg zsír, 2 tojás, 10 dkg cukor, 1 cs. szalalkáli. Hozzávalók a krémhez: 30 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 2 dkg kakaó, 1 l tej. Elkészítés: A hozzávalók összedolgozása után a tésztát hat egyenlõ részre osztjuk. Ezeket egyenként vékonyra kisodorjuk, majd megsütjük. Ha ezzel megvagyunk, hagyjuk kihûlni a lapokat, és addig készítsük el a krémet! A tejet felforraljuk, forralás után a többi hozzávalóvalsûrû krémmé fõzzük; a tûzrõl levéve kihûlésig keverjük. Végül a krémmel töltsük meg a lapokat, a sütemény tetejét pedig hintsük be porcukorral. A hatlapost másnap szeleteljük. Jó étvágyat! Király Józsefné a Kanizsa kedvéért a hatlapos mellett csodatortát is sütött (Fotó: Gergely Szilárd)
MAGAZIN ROVAT >>> |
FRISS HÍREK
15:22 - Indul a Filmklub
11:44 - Évadkezdés a Hölgyklubban
09:52 - A csonthéjba zárt egészség
05:10 - Emlékül
05:05 - Idõsek sportnapja
04:39 - Fókuszban a madarak
16:16 - Ünnepi program - Október 6.
14:52 - Figyelem! Idõpontváltozás!
|