Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949214    








Honlapkeszites

Plánder Ferencre, Göcsej elsõ kutatójára emlékeztek

Mindenszentek elõtt Novára látogattak az Együtt Kiskanizsáért Egyesület és a Kiskanizsai Olvasókör tagjai, akik a kései leszármazottak, valamint Kiskanizsa népe nevében koszorút helyeztek el Plánder Ferenc, Göcsej elsõ néprajzkutatója sírjánál.

A két civil szervezet tagjait Lendvai Jenõné polgármester fogadta irodájában, majd a novai önkormányzat nevében közösen helyeztek el koszorút a közelmúltban felállított új síremléknél. A megemlékezést követõen megtekintették a Plánder Ferenc Helytörténeti Múzeumot és Göcsej fõvárosának barokk templomát, melynek falán márványtábla jelzi: Ebben a templomban szolgálta Istenét és Nova híveinek üdvösségét 1826-1867 között Plánder Ferenc esperes, Göcsej elsõ kutatója. 


Plánder Ferenc Kiskanizsán született 1796-ban és 1867-ben halt meg Nován. 1805-1812 között tanult a Nagykanizsai Piarista Gimnáziumban, majd teológiát végzett Szombathelyen. Nagylengyelben volt káplán, azt követõen pedig Szombathelyen történelmet tanított. 1826-ban került Novára plébánosnak. Õ volt Göcsej elsõ nyelvjárás- és néprajz kutatója. Elsõnek ismerte fel a göcseji nyelvjárás és népszokások érdekességeit, és azokat kora egyetlen tudományos folyóiratában, a Tudományos Gyûjteményben ismertette.
A gyûjteményben megjelent két tanulmánya mind a mai napig forrásértékû. Mindkettõ Degré Alajos és Szentmihályi Imre megjegyzéseivel 1970-ben újból megjelent a Göcseji Múzeum Közleményei sorozat 29. számaként Plander Ferenc Göcsejrõl címmel.

B.E.



2009-11-02 10:06:28


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül