Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948405    








Honlapkeszites

Újudvaron gyakorlatoztak

Múlt héten pénteken egyenruhás szakemberek – többek között tûzoltók és polgári védelmisek – lepték el az újudvari Total Hungária Kft. töltõüzemét. Azonban mielõtt bárki azt gondolná, katasztrófa történt, meg kell nyugtassunk mindenkit, éppen ellenkezõleg: a kivonulás egy gyakorlat része volt, mely egy lehetséges veszélyhelyzetre való felkészülést hivatott elõirányozni.

- A 2001-es Seveso Egyezmény elõírja, hogy a felsõ küszöbértékû veszélyes üzemekben évente részleges, háromévente teljes körû külsõ védelmi gyakorlatot kell tartani. – tudtuk meg Prepok Attilától, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nagykanizsai Polgári Védelmi Kirendeltségének vezetõjétõl. – A Total Hungária Kft. újudvari telephelyén több, mint kétszáz tonna gázt tárolnak, ezért az említett üzemek közé tartozik. A mostani teljes gyakorlatban mûszaki szakemberek, kárfelszámolók, közmûszolgáltatók vettek részt, összességében száztíz fõ, akik veszélyelhárítással, a lakosság védelmével és mentésével kapcsolatos feladatokat hajtottak végre. A megvalósítás nagyon jól sikerült, a résztvevõk kiváló összhangban, magas színvonalon oldották meg a beállított szituáció alapján feltételezett veszély elhárítását, valamint a levezetési tervben és a külsõ védelmi tervben meghatározott feladatokat.


A külsõ védelmi gyakorlat ráépült a belsõ védelmi gyakorlatra, valamint a Nagykanizsai Tûzoltóság parancsnoki ellenõrzõ gyakorlatára, így egy komplett, minden lehetséges veszélyhelyzetre kitérõ mentõgyakorlatot vittek véghez. A történet röviden a következõ: reggel nyolc óra után az egyik 1100 m3-es gáztartály alsó kifolyó szelepe mûszaki okokból megsérült, s mivel a belsõ védelmi terv alapján beavatkozó üzemi kárfelszámoló részleg a mûszaki meghibásodást nem tudta elhárítani, riasztották a Nagykanizsai Tûzoltóságot. A beállított szituáció szerint a lokalizálhatatlanná vált gázfelhõ az északnyugati szélmozgás miatt délkeleti irányban elhagyta az üzem területét a település felé, ahol az alacsonyabban fekvõ részen elhelyezkedõ Ország utca lakosságát veszélyeztette. A lakókat (helyettesítõ statisztákat) sikeresen elvezették a gyülekezõ helyre, ahol regisztrálták, majd az orvosi rendelõben légúti vizsgálatoknak vetették alá õket. Ezután az általános iskolában kialakított befogadó helyre kerültek.
A gyakorlatot ellenõrzõ bizottság vezetõje, Wéber Antal tûzoltó ezredes, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságának megyei igazgatója „Kiváló” minõsítéssel értékelte a végrehajtást.

S.E.
 



2009-11-02 15:39:56


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül