Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893113    








Honlapkeszites

Hegyközségek: megtizedelhette az idei szõlõtermést a tartós fagy

Jelentõsen csökkenhet az idei szõlõtermés a szokatlanul kemény januári fagy miatt - derül ki a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) által végzett, az MTI-hez eljuttatott elõzetes felmérésbõl.


A károsodás az idei bor minõségét nem veszélyezteti, azonban a gazdáknak mennyiségi kárt jelent, ezért a HNT mind a szõlõ felvásárlási árának, mind a borok árának emelkedésére számít 2017-ben.     

Légli Ottó, a HNT elnöke a közleményben kifejti: a hegyközségektõl érkezett visszajelzések alapján a tartós fagy, amely jelen esetben akár mínusz húsz fok alatti hõmérsékletet is jelentett, elsõsorban a mély fekvésû, fagyzugos szõlõterületeken okozott kárt. A szõlészeti kutatóintézetek jelzése alapján azokban az ültetvényekben is kárt okozhatott a fagy, amelyeket tavaly jégesõ sújtott.     

Frittmann János, a HNT Szakmaközi Bizottságának elnöke szerint a károsodás mértékét jelentõsen befolyásolja az adott szõlõfajta hideggel szembeni ellenálló képessége, a szõlõültetvény kondíciója és földrajzi kitettsége. Egyes fajták esetében néhány területen a termõrügyek 90 százaléka is áldozatául esett a fagynak.     

Hozzátette: a terméscsökkenés nagyságára nézve az lesz a döntõ, hogy a mellékrügyek milyen mértékben károsodtak, és azok mennyi termõképletet tartalmaznak, ettõl függ a szõlõ regenerálódó képessége.

MTI - Kanizsa



2017-02-13 19:17:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül