Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892085    








Honlapkeszites

Lendületet adhat a halfogyasztásnak az áfacsökkentés

A halhús áfájának 5 százalékra csökkentése lendületet adhat a magyar akvakultúrának, a halászati termékek elõállításának, és segíti a fogyasztás növekedését - mondta Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MAHAL) elnöke.


Kiemelte: az áfacsökkentés 15 százalékkal csökkentheti a halárakat.     

A legnagyobb problémája az ágazatnak, hogy a sertés- és a baromfihús áfájának csökkenetésével versenyhátrányba került - mondta.     A fogyasztók a halak árát magasnak tartják, mivel jelenleg egy kilogramm sertéscomb csont nélkül annyiba kerül, mint egy kilogramm élõ ponty - tette hozzá.     

Hozzátette: Magyarország a környezõ országokhoz képest versenyhátrányba kerülhet amiatt is, hogy januártól egy uniós irányelv alapján a halastavakat elárasztó vízért is fizetni kell vízkészlethasználati járulékot. Jelezte: kezdeményezték a rendelet módosítását a belügyi tárcánál, mert az tovább rontja az alacsony jövedelmezõséget. A karácsonyt követõ hónapokban alig akad vevõ a szakboltokban, a karácsonyi idõszakban a lakosság az éves mennyiség 60-70 százalékát elfogyasztja.     

Beszélt arról is, hogy 2016 végén megalakult a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet, a Magyar Haltermelõk és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetsége és a Magyar Akvakultúra Szövetség egyesülésével.     

Magyarország a 3. legnagyobb pontytermelõ ország Európában, a magyar édesvízi halak exportja jelentõs, mintegy 30 millió eurót tesz ki évente. Az áfacsökkentés ezért is lehet az akvakultúra kitörési pontja - mutatott rá.

MTI - Kanizsa



2017-02-14 05:44:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül