Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891750    








Honlapkeszites

Stabil, kiegyensúlyozott és erõs költségvetés, megfelelõ tartalékokkal

Nagykanizsa 2017. évi költségvetését minden idõk egyik legjobb költségvetéseként említették még az elfogadása elõtt, a bizottsági szakban a Humán Bizottság tagjai. Dénes Sándor polgármester részletekbe menõ sajtótájékoztatóját hallgatva csakugyan ez a vélemény fogalmazódik meg mindenkiben, illetve egy tényszerû megállapítás: Nagykanizsának idén jól kiszámított, stabil és erõs költségvetés adatott meg, megfelelõ tartalékokkal tervezve. Az sem mellékes szempont, hogy mindezt úgy érték el városunk vezetõi, hogy közben adót sem kellett emelni.


– Az elmúlt héten összehívott soron kívüli közgyûlés 10 igen, 2 nem és 1 tartózkodással, csütörtökön fogadta el az idei, 2017. évi költségvetését a városunknak – kezdte sajtótájékoztatóját Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere. – A költségvetés megalkotásának elõkészítõ feladatai rengetegmunkát jelentettek nekünk, képviselõknek és a hivatal szakembereinek is, de megérte. Meggyõzõdésem, hogy bárki egy stabil, kiegyensúlyozott és erõs költségvetést lát maga elõtt, megfelelõ tartalékokkal tervezve, ha elolvassa a számadatokat, és ez egyértelmûen a hatékony és takarékos, elõre megtervezett gazdálkodásunknak köszönhetõ.Gazdaságfejlesztés, munkahelyek létrehozása és egyéb fejlesztési feladatok megvalósítása, sport, kultúra és szociális ágazat mûködtetése: minden szegmens számára jól kigondolt, megfelelõ források állnak rendelkezésre – szögezte le Dénes Sándor. – Összességében 17,2 milliárdos költségvetésbõl gazdálkodhatunk idén, és azt rendkívül fontosnak gondolom megjegyezni, hogy ennek a 17,2 milliárdnak körülbelül a fele az, ami mûködésre fordítható, és nagyjából a fele az, ami fejlesztésre, tehát az elmúlt évekhez képest jelentõsen növekedett a fejlesztési céljaink megvalósítására költhetõ keretösszeg. Ez annak is köszönhetõ, hogy az idei költségvetésünk számadataiban a kormánytól fejlesztésre kapott pénzek, vagyis a TOP-források, illetve az útfelújításokra és a Modern Városok Programra adott összegek is megjelentek.Hiánya nincs a költségvetésnek, hitelt sem terveztünk bele, és szeretném kiemelni, hogy adót sem kellett emelnünk – hangsúlyozta a dél-zalai város polgármestere.

 

– Nézzünk meg közelebbrõl is néhány költségvetési számadatot – mondta Dénes Sándor, majd a költségvetési „sorokban” szereplõ sok millió forint néhány konkrét tételét sorolta fel a sajtó munkatársainak. – Az út, híd és járdafelújításokra, infrastruktúra fejlesztésre költhetõ keretösszeget kiegészíti az a kétmilliárd forintnyi „extra pénz”, amelynek elnyerésérõl nemrég számoltunk be a sajtóban. Intézmények felújítására 116 millió forint áll rendelkezésre, itt bölcsõdei, óvodai és közmûvelõdési intézményi felújításokra, valamint a múzeum felújítására gondolok. Az iskolákat már nem kell említenem, hiszen azok elkerültek a mûködtetés szempontjából a várostól. A vállalkozások munkahely-teremtési támogatására, akár csak az elmúlt évben, most is 60 millió forintot terveztünk, ingatlanok vásárlására pedig 70 millió forintot. Itt jegyzem meg, hogy úgy terveztük az idei költségvetésünket, hogy tudjunk átcsoportosítani, ha a szükség úgy hozná – hívta fel a figyelmet a városvezetõ. – A város üzemeltetésére 757 millió forint van betervezve, verseny és élsport támogatására 62 millió forint, míg a diáksport finanszírozására pedig 17 millió forint áll idén rendelkezésre. A kulturális alapba 20 millió forint került, és természetesen a civil szervezetek programjait is támogatjuk, erre 21 millió forintot különítettünk el – sorolta Dénes Sándor.

– A nagykanizsai egyetemi kampusz mûködtetését 20 millió forinttaltudjuk az idei évben támogatni, míg a Soós Ernõ Víztechnológiai Kutató-fejlesztõközpont támogatására ennek az összegnek a felét, 10 millió forintot szántunk. Továbbra is hozzájárulunk a különbözõ ösztöndíjakhoz, így aBursa Hungarica ösztöndíjat 8 millióval, a felsõoktatási ösztöndíjat pedig két és fél millióval támogatjuk. A szakképzési ösztöndíj támogatását, amely a hiányszakmák elsajátítását vállaló fiatal tanulókat segíti, erre az ösztöndíjformára 13 millió forintot tudunk az idén fordítani. Játszótér felújításra 16 millió forintot szánunk: itt inkább elhasználódott, megrongálódott játékelemek megjavításában és pótlásában gondolkodunk, nem pedig új játszóterek telepítésében – emelte ki Nagykanizsa elsõ embere. – Mivel nagyon fontosnak tartom, tartjuk a város megfelelõ közbiztonságát is, ezért a térfigyelõ kamerarendszer felújítására, fejlesztésére további 20 millió forintot különítettünk el. Megemlíteném még, hogy az állatjóléti szempontokat is figyelembe vettük, így a gyepmesteri szakszolgálat mûködtetésére 3 millió forintot, az állatmenhely támogatására pedig 5 millió forintot terveztünk be. Végül pedig a tartalékkeretünketemlíteném, ami az idén 70 millió forint. Még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy a költségvetés gazdaságos mûködést kíván a város intézményeitõl, a hivataltól: ennek optimális elérésére is törekedni kell az idei év folyamán – zárta gondolatait Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere.

Dr. Papp Attila



2017-02-15 05:43:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül