Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56894437    








Honlapkeszites

Madárinfluenza - FM: megjelent a kötelezõ járványvédelmi elõírások gyûjteménye

Megjelent a baromfitelepek járványvédelmi minimum feltételeit tartalmazó Országos Fõállatorvosi határozat, az elõírás célja a baromfiállományok, különösen a szabadtartású víziszárnyas telepek járványügyi biztonságának fokozása a madárinfluenza vírus okozta károk csökkentése és a késõbbi kockázatok mérséklése érdekében - közölte a Földmûvelésügyi Minisztérium (FM) az MTI-vel pénteken.


A határozat az FM honlapján található, a szabálygyûjteményt a szakhatóság a Baromfi Termék Tanáccsal és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával egyeztetve állította össze.     

A közlemény kiemeli: a vírus magyarországi megjelenése a gazdálkodók és a teljes magyar baromfiágazat számára súlyos közvetlen és közvetett veszteségeket okoz. Az állategészségügyi hatóság mindent megtesz a betegség mielõbbi felszámolásáért, haladéktalanul, akár már gyanú alapján is ártalmatlanítja az érintett állományokat. A betegség terjedésének megakadályozását, valamint a védekezést jelentõsen nehezíti a vadmadár állomány nagyfokú fertõzöttsége, helyenként a baromfiállományok sûrûsége, valamint az állattartó telepek gyenge járványvédelmi szintje.     

A fertõzõdés és az állományok közötti terjedés megakadályozásához elengedhetetlen az állattartó létesítmények járványvédelmi zártságának fokozása. Ennek érdekében a fõállatorvosi határozat részletesen tartalmazza a legfontosabb elõírásokat.     

A péntektõl érvényes utasítás szerint a betelepítés várható idõpontjáról legalább 3 héttel korábban írásban tájékoztatni kell az illetékes hatóságot. A takarmányt zárt, fedett helyen kell tartani, nyílt vízbõl pedig tilos itatni. Egy telepre kizárólag akkora állományt lehet betelepíteni, amelynél biztosítható, hogy szükség esetén minden állat bezárható legyen. A határozat tartalmazza a zárt építmények víziszárnyasok, illetve egyéb szabadon tartott baromfik sûrûségnek megfelelõ minimum alapterületét is - olvasható a közleményben.

MTI - Kanizsa



2017-02-17 13:25:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül