Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891581    








Honlapkeszites

Nem zsákutca!

A gazdaság teljesítménye lehetõséget ad a nagypéntek munkaszüneti nappá nyilvánítására. Ezt mondta az emberi erõforrások minisztere a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács legutóbbi ülésén, amelyen Cseresnyés Péter foglalkoztatásért és képzésért felelõs államtitkár, Nagykanizsa országgyûlési képviselõje összegzõ elõadást tartott a szakképzés helyzetérõl.


Balog Zoltán emlékeztetett: ilyen kezdeményezés már négy évvel ezelõtt is volt, de a feltételek most adottak a változtatásra. A miniszter elmondta, az idén tárgyalja majd az Országgyûlés azt az egyéni képviselõi kezdeményezést, amely szerint már ebben az évben (április 14-én) munkaszüneti nap lenne a nagypéntek. Ezt a javaslatot már tavaly benyújtották, Balog Zoltán mellett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is támogatta.

Az NGTT-ülés második felében Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért és képzésért felelõs államtitkára tartott összegzõ elõadást a szakképzés jelenlegi helyzetérõl és eddigi eredményeirõl. A politikus egyebek mellett felidézte a szakképzési centrumok felállítását, a duális képzés bevezetését, valamint a szakgimnáziumi rendszer elindítását. Kiemelte: a szakképzésrõl szóló törvény 2011-es elfogadásával a rendszer jelentõsen átalakult, 2013-tól megújult a szakmunkásképzés, tavaly pedig a szakközépiskolák szakgimnáziumokká, a szakiskolák - korábban szakmunkásképzõk - szakközépiskolákká alakultak. A változások eredményeként mindenki elõtt megnyílt a felsõoktatás, ezzel megszûnt a szakképzés zsákutcajellege.

Fontos témák. Cseresnyés Péter mellett Kucsera Tamás Gergely, a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács soros elnöke és Balog Zoltán miniszter (Fotó: MTI)



2017-02-19 07:16:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül