Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891828    








Honlapkeszites

Nyilatkozniuk kell a bortermelõknek tevékenységükrõl a NAV-nál március 10-éig

Minden bortermelõnek kötelezõ bejelentenie március 10-éig, hogy április 1-jétõl egyszerûsített adóraktári engedélyesként vagy kisüzemi bortermelõként kíván tovább tevékenykedni, a változás a termelõk több mint 90 százalékának jelenthet könnyítést - hívta fel a figyelmet a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT).


A HNT felidézte: a januártól hatályos új jövedéki törvény bevezeti a kisüzemi bortermelõ kategóriáját, amely a várakozások szerint az eddiginél lényegesen egyszerûbb ügyintézést tesz majd lehetõvé.     

Jellemzõen a saját vagy vásárolt szõlõbõl, legfeljebb 1000 hektoliter mennyiségben bort elõállító borászatok választhatják a kisüzemi bortermelõ státuszt. Ezek a termelõk 100 hektoliter palackos erjesztésû pezsgõt is készíthetnek, csak magyar szõlõt dolgozhatnak fel, és nem vásárolhatnak bort.     

A közleményben Légli Ottó, a HNT elnöke kifejtette, a kategória bevezetésével elsõsorban a kis, családi borászatok adminisztrációs terheinek csökkentése volt a cél, ezért nyújtották be javaslatukat a jogalkotóknak.     

Nyilatkoznia valamennyi borászatnak kötelezõ, március 31-ével ugyanis minden termelõnek automatikusan megszûnik az eddigi engedélye.     

A tájékoztatás szerint alapesetben a kisüzemi bortermelõknek jövedéki ügyekben ezentúl nem lesz kapcsolatuk a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV), kivéve, ha uniós tagállamba kívánnak bort értékesíteni. Ilyen esetekben a NAV-tól kapott egyedi azonosító birtokában állíthatnak ki kísérõokmányt.     

Azok, akik egyszerûsített adóraktári körben maradnak, új, elektronikus engedélyt kapnak a NAV-tól. Nyilvántartásukat a jelenlegi pincekönyvben vezethetik tovább, a hamarosan megjelenõ új pincekönyv-rendelet értelmében azonban ez a nyilvántartás is egyszerûbbé válik - hangsúlyozta a HNT, hozzátéve, hogy javaslataik szerint a kisüzemi bortermelõknek várhatóan még ennél is egyszerûbb nyilvántartást kell vezetniük.     

Az új szabályoknak megfelelõen kevesebb adatra lesz szükség az elszámolás leadásához is, és ezeket csak évente egyszer, a borpiaci év végét követõen, augusztus 15-éig kell a termelõknek benyújtaniuk a hegybíróhoz.     A termelõi pezsgõt elõállító, tároló termelõknek ezzel egy idõben kell megküldeniük jövedékiadó-bevallásukat a NAV-nak, és ekkor fizetik meg az adót is - közölte a HNT.

MTI - Kanizsa



2017-02-22 12:42:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül