Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949310    








Honlapkeszites

A dödölle fõvárosa
Az augusztus 31-én megrendezésre kerülõ 4. Kanizsai Bor- és Dödölle Fesztivál programjairól tartott sajtótájékoztatót Papp Ferenc, a HSMK igazgatója és Prikryl József, a Kanizsa és Környéke Gasztronómiai Egyesület elnöke az intézmény Árkus József termében.

Az egyesület és a mûvelõdési ház immár harmadik alkalommal rendezi közösen a fesztivált, melynek célja továbbra is a zalai és tájjellegû étkek megismertetése, a helyi hagyományok ápolása, a borfogyasztás kultúrájának népszerûsítése, nem utolsósorban a város és térsége kulturális és szabadidõs kínálatának gazdagítása – hangsúlyozta Papp Ferenc. A másfél napos rendezvény péntek délután 15 óra 30 perckor veszi kezdetét az Erzsébet téren, és szombat este 24 órakor fejezõdik be. A kísérõprogramokban a helyieken kívül a városkörnyék, a régió, és Szlovéniából érkezõ nótázók, táncegyüttesek, zenekarok lépnek fel. Összesen húsz mûvészeti produkcióra kerül sor. A népi hagyományápoló mûsorszámok mellett az esti fõmûsorban hazai sztárvendégeket is láthatunk, így színpadra lép a CRYSTAL, az UNISEX együttes, Mága Zoltán és az Angyalok. A fesztivált fergeteges Retro disco party zárja. A kirakodóvásárra negyven kézmûves jelentkezését tudták fogadni a szervezõk. A vásári forgatagban többek között fazekasok, bõrmûvesek, üvegmûvesek, népi ruhakészítõk és szûcs termékeivel találkozhatunk. A rendezvény költségvetése mintegy három és fél millió forint, melybõl két millió önkormányzati támogatás. A szombati program szüreti felvonulással indul délelõtt tíz órakor a Deák térrõl az Erzsébet térre. Prikryl József, a Kanizsa és Környéke Gasztronómiai Egyesület elnöke elmondta, a hagyományteremtõ szándékkal indított Dödöllekirályok

címért történõ vetélkedõre hat csapat jelentkezett eddig. A versengõ csapatoknak borral és dödöllével kapcsolatos tréfás feladatokat kell megoldaniuk. Az elsõ három helyezett elnyeri a Dödöllekirály címet a hozzá járó plakettel, de a többiek sem mennek haza üres kézzel. A fõzõversenyen kilenc profi és huszonegy amatõr csapat készít dödöllét és tájjellegû ételt. Az öt fõs zsûri elnöke idén Kocsonya Kálmán, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnöke lesz. A zsûri idén nemcsak az étkeket, hanem a versenyzõk megjelenését is pontozza. A fesztiválra tíz borász hozza el legjobb borát. A Kanizsa Bordalnoka címért idén már nyolc szólóénekes és két duó fog versenyezni. A versenyzõ csapatoknál az ételeket bonok ellenében meg lehet kóstolni. A dödölle mindkét nap fõszereplõje, amibõl lesz bõven, ígérte Prikryl József. Hogyha valaki meglátogatja a rendezvényt, és eljön Kanizsára, a dödölle fõvárosába, fogyaszthat belõle kedvére. A hagyományõrzõ rendezvényen természetesen lesz rétes, lángos, langali, kürtöskalács is, nem marad éhes senki. Újdonságként idén tombolát is lehet vásárolni, a szerencsések nemcsak élményekkel gazdagodva, hanem értékes nyereményekkel térhetnek haza. A szervezõk a gyermekekre is gondoltak, mindkét nap játszóházzal várják õket, sõt szombaton az Országos Mentõszolgálat jóvoltából gyermekfogászati szûrésre is sor kerül.

B.E.



2007-08-30 12:54:48


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül