Ma 2024. 11 22.
Cecília, Filemon napja van.
Látogatók száma : 57020612    








Honlapkeszites

Különleges ízvilág: gasztroutazás Indiába

Napjainkban ha valaki kulináris élvezetekre vágyik, vagy csak egyszerûen szeretné megismerni más nemzet konyháját, nem kell bejárnia a fél világot. A gasztronómiai különlegességek karnyújtásnyira vannak tõlünk, ahogy a kiskanizsai ÍzBirodalom is, amely elõször szinte napra pontosan egy évvel ezelõtt állította össze a tudatos táplálkozás jegyében reform menüsorát. Az egyre nagyobb népszerûségnek örvendõ ételek fehér liszt és cukor nélkül, kókuszzsírral készülnek.


- Nem szeretem az egysíkú dolgokat, ezért igyekszem új ízeket csempészni az ételekbe, s ezzel változatossá tenni a menüsort – árulta el Tálos Krisztián szakácsmester, az ÍzBirodalom tulajdonosa. - Korábban hosszú éveken át dolgoztam Skóciában és Angliában, ott ismerkedtem meg az indiai konyhával, amely hihetetlen mennyiségû fûszert és zöldséget használ, törekedve arra, hogy a színek, aromák, ízek, illatok harmonizáljanak egymással. Ez adta az ötletet, hogy az ázsiai ország pikáns fûszereivel, szószaival indítsak támadást a pirospaprikához és borshoz szokott magyar ízlelõbimbók ellen.

Indiai fûszerezésû egytálételeket heti rendszerességgel készítenek, az egyik nagy kedvenc a csirke korma curry párolt barna jázmin rizzsel.

- A curryt sokan ismerik, a korma viszont többeknek az újdonság erejével hat. Utóbbi egy tejszínes szósz kókusszal és mandulával – magyarázta Krisztián. - A köretként tálalt barna rizs rendkívül egészséges, 55-ös glikémiás indexû, cukorbetegeknek is javasolt. Tápláló, ráadásul finom is, bár elsõre furcsának tûnhet annak, aki még sosem kóstolta, mert kicsit keményebb, „ropogósabb” klasszikus társához képest.

Csirke korma curry párolt barna jázmin rizzsel

Hozzávalók a körethez: barna jázmin rizs, kókuszzsír, só

Hozzávalók a csirkéhez: csirkemell, kókuszzsír, hagyma, kurkuma, korma curry, koriander, gyömbér, kókusztej

Elkészítés: Kókuszzsírban hagymás alapot pirítunk, hozzáadjuk a kurkumát, a korma curryt, a koriandert, a gyömbért, kevés sót és a kockára vágott csirkemellet. Felöntjük kókusztejjel, jól összekeverjük, lefedjük és készre fõzzük. A barna rizst megmossuk, kókuszzsíron lepirítjuk. Kétszeres mennyiségû vízzel felöntjük, majd fedõ nélkül fél órán át fõzzük. A rizst ezt követõen kb. 10 percen át pároljuk fedõ alatt, végül a tûzhelyrõl levéve, még mindig fedõ alatt 10 percet pihenni hagyjuk.

Tálos Krisztián nem szereti az egysíkú dolgokat (Fotó: Jancsi László)



2017-02-24 20:18:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül