Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893044    








Honlapkeszites

Közeleg a határidõ - Országosan 65.459 kft jegyzett tõkéje nem éri el a hárommillió forintot

Közeleg a határidõ, ameddig a korlátolt felelõsségû társaságoknak törzstõkéjüket hárommillió forintra ki kell egészíteniük, vagy a társaság megszûnésérõl, esetleg átalakulásáról dönteniük kell.


A Polgári Törvénykönyv hatályba léptetésérõl szóló 2013. évi CLXXVII. törvény (Ptké.) 13. § (2) bekezdése kötelezõvé teszi a törzstõke felemelését legalább hárommillió Ft-ra azoknak a korlátolt felelõsségû társaságoknak, amelyeknek a törzstõkéje nem éri el ezt az összeget.

Azokat a változásbejegyzési kérelmeket, amelyek kizárólag a törzstõke emelés bejegyeztetésére irányulnak illeték és közzétételi díj befizetése nélkül, azaz ingyenesen lehet benyújtani a cégbíróságra, jogi képviselõ közremûködésével, elektronikus úton.

A cégformára elõírt kötelezõ módosítás végsõ törvényi határideje 2017. március 15. Eddig az idõpontig kell felemelni a törzstõkét, és legkésõbb 2017. április 14-ig kell a változás-bejegyzési kérelmet elõterjeszteni az illetékes cégbíróságon.

Ha a társaság az átalakulásáról dönt, úgy a kérelmet 2017. május 14-ig kell elõterjeszteni.

A Zalaegerszegi Törvényszék illetékességi területén 1075 olyan korlátolt felelõsségû társaság mûködik, amelynek törzstõkéje nem éri el a 3.000.000 Ft-ot. A több mint 1000 cég közül mintegy háromszázzal szemben megszüntetési eljárás - végelszámolás, felszámolás, kényszertörlési eljárás - van folyamatban. Rájuk nem vonatkozik a kötelezõ tõkeemelés. Azonban ha a végelszámolás vagy a felszámolás úgy fejezõdik be, hogy a cég mégis fennmarad, akkor azonnal életbe lép velük szemben is a tõkeemelési kötelezettség.

A tõkeemelésre kötelezett társaságoknak célszerû minél elõbb jogi képviselõhöz (ügyvéd, jogtanácsos, közjegyzõ) fordulniuk, hogy idõben benyújthassák változás-bejegyzési kérelmüket.

Azok ellen a korlátolt felelõsségû társaságok ellen, amelyek nem teljesítik a törvényi elõírást, a cégbíróságok törvényességi felügyeleti eljárást fognak kezdeményezni. Az eljárásban kiszabott bírság összege több millió forintot is elérhet.

Zalaegerszeg, 2017. március 1.

Dr. Bartalné dr. Mentes Judit sajtószóvivõ



2017-03-01 09:21:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül