Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893214    








Honlapkeszites

Madárinfluenza - Mintegy 3,2 millió baromfit kellett eddig kényszerbõl leölni

A madárinfluenza Magyarországon eddig 233 állattartó telepet fertõzött meg, ami miatt 3,2 millió baromfit kellett kényszerbõl leölni és megsemmisíteni - mondta Bognár Lajos országos fõállatorvos A madárinfluenza elsõ tanulságairól tartott szakmai fórumon a Földmûvelésügyi Minisztérium (FM) szerdai közleménye szerint.


A fõállatorvos a tájékoztatás szerint hozzátette, a vadmadarak által terjesztett vírus emberre nem veszélyes, ugyanakkor a becslések szerint eddig mintegy 7 milliárd forint közvetlen kárt okozott a baromfiágazatnak, amelybõl a kormány eddig több mint 3 milliárd forintot kifizetett.     

Zsigó Róbert, az FM élelmiszerlánc-felügyeletért felelõs államtitkára a fórumon a közlemény szerint kiemelte: a madárinfluenza-járvány sújtotta magyar baromfitartók számára a kormányzat megadja a szükséges támogatást az ágazat mielõbbi talpra állításához. Ehhez kártalanítási pénzügyi keret, jövedelempótló és munkahelymegõrzõ támogatás áll rendelkezésre.     

Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója az országos fõállatorvos intézkedésével egyetértve felhívta a figyelmet a közlemény szerint arra, hogy a magyar baromfiágazat a krízishelyzetbõl csak fokozott állami szerepvállalással tud kilábalni. A hazai baromfiipar az elmúlt évtizedekben töretlen fejlõdést produkált, a vállalkozások döntõen magyar kézben vannak, az ágazat éves szinten 500 milliárd forint termelési értéket állít elõ - áll a tájékoztatásban.         

A fórumot a Baromfi Termék Tanács, a Baromfi-egészségügyi Társaság, valamint a Baromfiágazat szakfolyóirat tartotta.

MTI - Kanizsa



2017-03-01 11:21:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül