Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56894410    








Honlapkeszites

A kullancs egyetlen csípése is súlyos betegséget okozhat

Érdemes védõoltással védekezni a kullancsok ellen, hiszen a kullancsnak már egyetlen csípése is súlyos betegséget, akár maradandó károsodást is okozhat - mondták el szakemberek egy csütörtöki sajtóbeszélgetésen Budapesten.


Évente 10-12 ezer kullancs okozta vírusos agyvelõ- és agyhártyagyulladást regisztrálnak világszerte, a tényleges szám azonban ennél jóval magasabb lehet, hiszen sok fertõzésre soha nem derül fény. Ennek elsõsorban az lehet az oka, hogy csupán minden harmadik esetben jelentkeznek klinikai tünetek, az érintettek mintegy 30 százaléka nem veszi észre a kullancscsípést, és nem fordul orvoshoz - mondta Farkas Viktor gyermekneurológus, a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinika gyermekneurológiai osztályának vezetõ fõorvosa.     

A kullancs által okozott agyvelõgyulladás gyógyítására nincsen célzott terápia, az esetleges agykárosodás mértékét gyógyszeresen lényegileg nem lehet befolyásolni. Kezdeti tünete nagyon hasonlít az influenzáéhoz, de az esetek többségében a betegség lefolyása kétfázisú. Az elsõ fázis lázzal, izomfájdalmakkal, levertséggel jár és pár nap alatt elmúlik. Néhány tünetmentes nap után kezdõdhet a második fázis: magas láz, igen erõs fejfájás, aluszékonyság, szédülés és hányás tapasztalható, néhány esetben eszméletvesztés is bekövetkezhet - ismertette a gyermekneurológus.     

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke elmondta, hogy három oltással végzik az alapimmunizálást. Az elsõ után 1-3 hónappal kell felvenni a másodikat, majd - oltóanyagtól függõen - újabb 5-12 vagy 9-12 hónap múlva a harmadikat. A megfelelõ védelem érdekében a teljes alapimmunizálási sort be kell adni, önmagában egy oltás nem elegendõ - szögezte le a gyermekorvos. Hozzátette: az ismétlõ oltások beadásáról sem szabad megfeledkezni, hiszen azok teszik lehetõvé a hosszú távú, magas fokú védelmet.     

Az oltásra már a tél legvégén érdemes gondolni, hiszen a védettségnek még a kullancsok tavaszi aktivitási idõszaka, azaz április elõtt ki kell alakulnia - hívta fel a figyelmet. Magyarországon jelenleg kétféle oltóanyagot forgalmaznak, mindkettõnek van gyermekeknek és serdülõknek-felnõtteknek szóló változata is.     

Kiemelte azt is, hogy ha valaki magán vagy gyermekén felfedezi a kullancsot, érdemes azonnal eltávolítani, mert minél hosszabb idõt tölt a bõrben, annál nagyobb a fertõzésveszély.     

Papp László, a Füvészkert botanikusa közölte, hogy az elszaporodó kullancsok nemcsak az erdõkben, hanem már városi parkokban, játszótereken, sportpályákon is megtalálhatók. A dús aljnövényzetet kedvelõ parazita akár egy túrázás, piknikezés, kutyasétáltatás során is a bõrbe kerülhet - hívta fel a figyelmet.

MTI - Kanizsa

 

Grafikon: Lyme-kóros megbetegedések Magyarországon, 2000-2014

A Lyme-kór a Borrelia nemzetségbe tartozó baktériumok által okozott megbetegedés, amelyet e kórokozóval fertõzött kullancsok terjesztenek; bejelentett Lyme-kóros megbetegedések száma



2017-03-09 16:00:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül