Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892968    








Honlapkeszites

Nem mindegy mikor és hogyan metszünk

A szakemberek szerint ez a munka nagyon fontos, hiszen meghatározza a termést.


Õszibarackfákat metsz Szabó László. A férfi még a nagyapjától tanulta a gyümölcsfa metszés csínját-bínját, és negyven éve foglalkozik õ is ezzel. Azt mondja, nincs két egyforma fa, mindegyiknek egyénileg kell kialakítani a lombkoronáját. Fontos a fa elhelyezkedése is, hiszen a magasabb területen fekvõket máshogy kell metszeni, mint az alacsonyabban lévõket. „Egy a lényeg, hogy rendesen kiritkítani. Ugyanis akkor szellõsebb lesz, a gomba kevésbé tud megtelepedni rajta, a rovarok jobban hozzáférnek esetleg az élõsködõkhöz” - mondta Szabó László.

A férfi hozzátette: a metszést fontos az idõjáráshoz igazítani, hiszen egy korán megmetszett fa könnyen károsodást szenvedhet a tavaszi fagyok idején. Célszerû azonban április végéig megmetszeni a fákat, hiszen így még lesz idejük arra, hogy termést neveljenek.

A guyot-mûvelés módszerét magyarázza Kocsis László, a Georgikon Kertészeti Tanszékének vezetõje. Az egyetem tangazdaságában már február végén elkezdõdött a szõlõk metszése, a feladatot a hallgatók végzik el. Kocsis László azt mondja, három fõ pillére van a szõlõmetszésnek: a metszés módja, ideje és mértéke. „A metszéssel mindig egy adott tõkeformát akarunk megtartani. Az éves vesszõket vágjuk vissza olyan mértékben, hogy a szõlõnk meghatározott helyen meghatározott mennyiségû hajtást hozzon, és azon megfelelõ mennyiségû és minõségû termést. Tehát a metszéskor – ami egy nagyon döntõ momentum a szõlõ életében – arra kell figyelni, hogy a termést is szabályozzuk vele, illetve a vegetatív tömeget is szabályozzuk” - mondta Kocsis László a Pannon Egyetem Georgikon Kar rektorhelyettese.

2016-ban számos természeti csapás érte a szõlõt, a tangazdaság ültetvénye egy nagyobb jégverést is elszenvedett. Mindezek ellenére azonban viszonylag jó állapotban vannak a tõkék. A tanszék március 17-én, pénteken bemutatót is tart a különbözõ metszési módokról. A rendezvény 10 órakor szakmai elõadásokkal kezdõdik a Georgikon Hotelben, majd délután 1 órakor a tangazdaságban folytatódik a program.

Kanizsa TV - Kanizsa



2017-03-14 05:02:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül