Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891575    








Honlapkeszites

NGM: Magyarország az önvezetõ jármûvek kutatási központja

Magyarország az önvezetõ jármûvek és az ahhoz tartozó távközlés kutatási központja - jelentette ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelõs államtitkára.


Lepsényi István az M7-es autópálya és Zalaegerszeg között tervezett okos útszakasz építésérõl közölte: a fejlesztés célja, hogy azok az önvezetõ jármûvek, amelyek jól teljesítenek a zalaegerszegi tesztpályán, a gyorsforgalmi útszakaszon is közlekedhessenek. Ez az útszakasz lesz az intelligens autópálya rendszer elsõ szakasza.     

Kérdésre válaszolva kifejtette: a tervek szerint 15 év múlva már olyan gépjármûvek közlekednek majd, amelyekbe már nem is kell beülnie a vezetõnek. Mindez azonban óriási mennyiségû technikai fejlesztést igényel egyebek mellett a jármûgyártóktól, az infrastruktúrától és meg kell alkotni az okos városokat (smart city) is.     

Az államtitkár a Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorában a zalaegerszegi tesztpályáról kiemelte: Európában nincsen olyan tesztpálya, ahol ki lehet próbálni az úgynevezett autonóm, önvezetõ jármûveket. A zalaegerszegi tesztpálya egy teljesen egyedi lehetõség.     

A pálya elsõ szakaszának építése 2018 elsõ negyedévében indul és remélhetõleg jövõ év végére már össze lehet majd kapcsolni a tesztpályát az intelligens útszakasszal.     

Az M7-es autópályát és a zalaegerszegi tesztpályát összekötõ útról elmondta: az okos utak adatokat gyûjtenek a környezetükrõl, a forgalomról és továbbítják azokat az okos útszakaszokon közlekedõ intelligens jármûveknek.     

Lepsényi István hozzátette: az okos út és a tesztpálya is állami forrásból valósul meg, a tesztpálya építésére már 6 milliárd forintot átutaltak.

MTI - Kanizsa



2017-03-14 11:49:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül