Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893054    








Honlapkeszites

A Magyar Közútnál is vége a télnek - Indul a kátyúzási szezon

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. csütörtökön hivatalosan is lezárta a téli útüzemeltetési idõszakot, ami november 10-e óta tartott. A tavaszias idõjárás beköszöntével így újra a kátyúzási, javítási munkákra helyezik a hangsúlyt a társaság szakemberei.


A Magyar Közút Nonprofit Zrt. téli útüzemeltetési idõszaka minden év november 10. napjától egészen a következõ év március 15. napjáig tart. Idén nem kellett meghosszabbítani a téli készenlétet, így csütörtöktõl a társaság 93 mérnökségén elkezdõdhetett a tavaszi munkákra való átállás. Az elmúlt négy hónapban a társaság gépei összesen 190 454 munkaórát teljesítettek, ezen idõszak alatt 110 743 tonna sót, 1 228 tonna kalcium-klorid granulátumot, 3,81 millió liter kalcium-klorid oldatot és 6 543 tonna érdesítõ anyagot juttattak ki a közel 32 ezer kilométernyi országos közúthálózatra.

A téli hónapokban, fõleg az elmúlt hetekben a csapadékos idõjárás és a fagyási-olvadási ciklusok gyakori váltakozása miatt, a burkolathibák száma megnõtt a közúthálózaton is. A cég szakemberei télen is végeztek ideiglenes javítási munkákat hidegaszfalt felhasználásával, hogy a balesetveszélyes burkolathibákat kijavítsák, de a megfelelõ körülmények ilyenkor jóval korlátozottabbak, hiszen télen is száraz és tartósan 0 fok feletti hõmérséklet szükséges a hidegaszfalttal történõ lokális burkolatjavítási munkákhoz. Tavasztól azonban már újra nyitnak a melegaszfalt keverõtelepek, így tartósabb javítási munkákra van lehetõsége a szakembereknek. A kátyúkról információt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. elsõsorban a saját útellenõri hálózatán keresztül szerez, több száz útellenõr járja meghatározott terv alapján a közel 32 ezer kilométeres közúthálózatot. Természetesen a lakossági és egyéb bejelentéseket is köszönettel veszik, a jelzéseket igyekeznek beépíteni elõzetes ütemterveikbe, a munkákat ütemezetten végzik. Elsõ körben minden esetben a gyorsforgalmi és fõutakon, majd a kevésbé forgalmas 4-5 számjegyû mellékutakon, végül a bekötõutakon avatkoznak be.

A kátyúzási, lokális javítási munkákra a Magyar Közút Nonprofit Zrt. idén nettó 9,95 milliárd forintot költhet el, ez mintegy 146 ezer tonna aszfalt felhasználását teszi lehetõvé.

Kanizsa



2017-03-17 10:22:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül