Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949260    








Honlapkeszites

Meghalt Tüskés Tibor

Életének 79. évében elhunyt Tüskés Tibor szerkesztõ, irodalomtörténész, a Jelenkor egykori fõszerkesztõje. Gazdag életmûvéért a közgyûlés 2009 áprilisában a Város Napján, Nagykanizsa Megyei Jogú Város Díszpolgára kitüntetést adományozta Tüskés Tibornak, a felnevelõ városához mindig hû írónak, szerkesztõnek és irodalomtörténésznek. A József Attila-díjas alkotót, a pécsi irodalmi és kulturális élet kiemelkedõ képviselõjét szerdán érte a halál. Temetésérõl késõbb intézkednek.

Tüskés Tibor 1930. június 30-án született Balatonszántódon. 1952-ben az ELTE-n végzett magyar-történelem szakon. Dombóváron, majd Pécsett tanított. Tanári munkája mellett is élénk kulturális szervezõmunkát folytatott, több mint félszáz könyve jelent meg.


Mintegy két évtizeden át középiskolában tanított, közben 1959-1964 között a modern magyar irodalom egyik legfontosabb orgánumának, a Jelenkornak volt elsõ, meghatározó fõszerkesztõje. Egy Mészöly Miklós dráma közlése után azonban leváltották. A rendszerváltást követõen elvállalta a Somogy címû irodalmi lap fõszerkesztését.
Könyvbemutatók, irodalmi estek alkalmával gyakran találkozhattunk Tüskés Tiborral Nagykanizsán. Számtalan alkalommal tartott rendhagyó irodalmi órát a Batthyány Gimnáziumban is. Az intézmény évkönyvében szereplõ idézet szerint így vall életútjáról: „Szívem és szándékom mindig a fiatalokhoz húzott. Ezért választottam kenyérkeresõ foglalkozásul a tanári pályát, ezért írtam könyveimet is. Úgy érzem, sikerült magamban is megõrizni a hajdani érzékeny, kíváncsi, keresõ, kérdezõ és kutató gyermeket. A kísérletezõ embert. Ezért remélem, hogy XX. századi gondolataim, az elmúlt század magyar irodalmának értékei, amelyeknek szolgálatára szegõdtem, beépülnek a XXI. század, a jövõ évezred falaiba is.”

B.E.
 



2009-11-13 12:36:39


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül