Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948951    








Honlapkeszites

Indokolatlan hisztéria

Nem a „transzformátorház” néven elhíresült Platán sor utca 8. alatti társasház pincéjében lévõ trafóállomás okozta a lakók daganatos megbetegedéseit – jelentette be minapi, a Medgyaszay Házban tartott sajtótájékoztatóján dr. Oroszi Beatrix, az ÁNTSZ Nyugat-dunántúli Regionális Intézetének tisztiorvosa.

A Platánsor 8. szám alatt lévõ társasház lakói még az év elején keresték meg önkormányzati képviselõjüket, Bizzer Andrást azzal, hogy az elmúlt években szerintük az országos átlagot meghaladó mértékû daganatos megbetegedést és halálozást tapasztaltak a házban. A pánikba esett lakók úgy sejtették, hogy a szaporodó megbetegedések mögött a társasház pincéjében található transzformátorállomás esetleges káros sugárzása áll.


1986 és 2005 között négy, orvos által is dokumentált daganatos haláleset történt, a lakók azonban további hatra emlékeztek, ketten pedig jelenleg is betegek. Az önkormányzat és a lakók kérésére az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet munkatársai vizsgálatokat végeztek a trafó környékén, amelyek egyértelmûen bebizonyították: a mágneses tér erõssége valamennyi lakásban, még a transzformátorhoz legközelebb esõkben is az Európai Unió által elfogadott határérték alatti – ráadásul pont az utóbbiakban nem történt megbetegedés. Dr. Oroszi Beatrix, az ÁNTSZ Nyugat-dunántúli Regionális Intézetének tisztiorvosa elmondta: a mérési eredmények alapján kialakított álláspontjuk szerint a transzformátor mágneses sugárzása nem okozhatta a rákos megbetegedéseket, amelyek száma egyébként megfelel az országos átlagnak, azaz a lakók által vélelmezett magasabb halálozási arány nem felel meg a valóságnak. Azt is hozzátette: ahol villamos berendezéseket mûködtetnek, mindenütt mérhetõ elektromágneses sugárzás. Dr. Buzás Judit, az ÁNTSZ Nagykanizsai-Letenyei Kistérségi Intézete fõorvosa mindehhez hozzáfûzte, kiterjedt vizsgálatot folytattak, amely során megvizsgálták valamennyi rákkeltõ anyag, így az azbeszt jelenlétét is az épületben. Ennek során azonban szintén nem találtak a daganatos megbetegedésekre okot adó anyagot.

Bizzer András képviselõ a sajtótájékoztatón leszögezte, a város önkormányzata mindent megtett azért, hogy kiderüljön, jogosak-e a lakók aggályai, vagy sem.
– Miután a lakók megkerestek aggályaikkal, a problémát Marton István polgármester elé tártam, aki rövid idõn belül az ÁNTSZ segítségét kérte az ügyben. Habár bizonyosodott, hogy nincs összefüggés a trafó esetleges sugárzása és a megbetegedések között, úgy vélem, helyesen jártunk el, amikor úgy döntöttünk, hogy felvállaljuk a lakók kérését, s elvégeztetjük a szükséges vizsgálatokat. A negatív eredmény után most mindenki megnyugodhat – mondta Bizzer András. Marton István polgármester a képviselõ által elmondottakhoz hozzátette, bár az önkormányzat a maga költségén is végeztetett vizsgálatokat, az a véleménye, indokolatlan hisztériakeltés történt.

Egri Gyula, alezredes, tûzoltó-parancsnok megjegyezte, jelenleg egyébként semmilyen tûzvédelmi jogszabály nem tiltja ilyen jellegû villamos berendezések társasházban történõ elhelyezését.

Horváth Attila



2007-10-29 15:21:06


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül