Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891873    








Honlapkeszites

Az asztalok fekete gyémántja

Elsõ alkalommal sikerült Magyarországon francia szarvasgombát mesterségesen termeszteni.


Szeglet Péter egyetemi docens vezetésével zajlik az a csaknem két évtizedes kísérlet, aminek keretében sikerült a fekete francia szarvasgombát mesterségesen elõállítani. "Ezen a vidéken nem honos a francia szarvasgomba. Franciaországból hoztunk csemetéket, ezeket ültettük el. Arra gondoltunk, hogy klímában nagyjából hasonló a terület, ezért betelepítettük ide, a botanikus kert egy részébe" - nyilatkozta Szeglet Péter, Pannon Egyetem Georgikon Kar docense.

Ez az a kert, amit a szarvasgomba termesztésére hoztak létre. Ez pedig az a fa, aminek a tövében kifejlõdött az elsõ növény. A fekete francia szarvasgomba az egyik legdrágább fûszergomba a világon és attól is különleges, hogy nem a föld felett, hanem föld alatt terem és nehéz megtalálni. Manapság idomított kutyákkal végzik a keresést. A 2000-ben elkezdõdött projekt nem hozott eredményt, ezért éppen fel akarták számolni az ültetvényt. Egy szentgáli gombakeresõ rábeszélésére vártak még.

"Mondta, hogy még várjunk egy-két évet, mert itt kell lenni a gombának is. Aztán eljött az idén és elõásta az elsõ gombákat. El lehet mondani, hogy Magyarországon elsõként itt sikerült termõtestet is elõszedni a fekete francia szarvasgombás ültetvényrõl" - tette hozzá Szeglet Péter.

A szarvasgomba a levegõs és párás környezetet kedveli. A fák gyökereivel szimbiózisban, mészben gazdag talajon él. A gombaspóra csírázását mogyoróval segítik elõ.

Szeglet Péter munkáját Volner Lajos segíti. A kerti technikus is sokat tett azért, hogy az „asztalok fekete gyémántjának” is nevezett fûszernövény kifejlõdhetett. "Amikor a csemete már készen van, akkor kihelyezzük ide, a megadott területre és akkor kezdõdik igazán a munka. A csemetét általában mulcsozni szokjuk, vagy egy természetes takarás. Kartonpapírból kivágunk egy területet és a szarvasgomba köré rakjuk. Ezáltal megvédjük a különbözõ gyomoktól. Amikor pedig elkezdõdik a fûnek a növekedése, akkor rendszeresen körbe kell nyírni" - tájékoztatott Volner Lajos, a Pannon Egyetem Georgikon Kar kert technikusa.

A siker új erõt ad a szakembereknek a folytatáshoz. Most arra fókuszálnak, hogy újabb oltott csemetéket tudjanak elõállítani.

Kanizsa TV - Kanizsa



2017-03-22 05:07:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül