Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893525    








Honlapkeszites

Az új laborokban a kutatás-fejlesztés mellett a tehetséggondozásra is nagy hangsúlyt fektetnek

A víz világnapján átadták a Soós Ernõ Víztechnológiai Kutató-Fejlesztõ Központ legújabb laborjait. Itt a szakemberek mellett diákok is végezhetnek kutatásokat és bekapcsolódhatnak a munkákba is, a központ ugyanis nagy hangsúlyt fektet a tehetségek gondozására.


A baktériumokkal is megismerkedhettek a fiatalok a Soós Ernõ Kutató-Fejlesztõ Központ legújabb laborjában, ahol már most nagyon sok ismeretet szerezhettek a szakemberektõl. „Azért érdekes mert a baktériumoknak mindig rossz szerepe van az emberek életében pedig ez korántsem így néz ki. Ugye nagyon sok jótékony baktérium van például az emberi bélrendszerben. Ilyeneket láttunk. Megnéztük, hogy a gyógyvízben mennyi baktérium van, az emberi ujjon” - mondta Balogh Áron.

A fiatalok emellett láthatták azt is, hogyan lehet egy szennyezett vízbõl tiszta ivóvizet készíteni, valamint, hogy mennyire kemény az esõ- és a csapvíz. „A víz világnapjára idõzítettük ezt a laborátadót. Ahol igazából a labornak a szerepe az, hogy egy nyitott labort szeretnénk itt létrehozni. Ennek egy jó példája már a mai nap, ahol is Nagykanizsáról és környékérõl, illetve még Nagyatádról is általános és középiskolás csoportok érkeznek és nézhetnek meg kísérleteket, „kísérletek a víz körül” - hangsúlyozta dr. Galambos Ildikó, a Soós Ernõ Víztechnológiai Kutató-Fejlesztõ Központ szakmai vezetõje.

A laborban a jövõben nagy hangsúlyt fektetnek a tehetségek gondozására is. Dénes Sándor polgármester elmondta: „Ezek a laborok megszólítják és ez nagyon fontos kiemelnünk, megszólítják a fiatalokat, a gyerekeket. Ha minden igaz, akkor 2018 szeptemberében elindul Nagykanizsán a víz kezelés, víztechnológia alapképzés. Ehhez hallgatókra van szükség és a gyerekeket pedig meg kell ismertetni a kémiával úgymond meg kell fertõzni a kémiával és ezt csak a gyakorlatban tudjuk.”

A most átadott laborokban a szakemberek kutató- és fejlesztõ munkát végeznek majd, amelybe az általános és középiskolás gyerekek, valamint az egyetemisták is bekapcsolódhatnak.

Kanizsa TV - Kanizsa



2017-03-23 05:25:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül