Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949248    








Honlapkeszites

Felújították a Fõ út 8. szám alatti mûemlékingatlant

A Fõ út 8. szám alatti mûemlékingatlan (Bazár udvar) utcai homlokzatának felújításával kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót Marton István polgármester a helyszínen. A bazár udvar homlokzati részét sikeresen felújítottuk.

Mint köztudott, az épület Fõ út felöli homlokzatának fõpárkánya június 26-án kora reggel jelentõsen megsérült, mintegy nyolc méter hosszban leszakadt. Az esemény gyorsabb intézkedésre serkentette az önkormányzatot, melynek eredményeként a felújított homlokzatot átadták. A leszakadást követõen intézkedtek a még laza párkányelemek leverésére, valamint a védõtetõ azonnali kiépítésére. Idõközben a Kulturális Örökségvédõ Hivatal kötelezte az önkormányzatot az életveszély elhárítására, a homlokzat helyreállítására. A hivatal januárban kiadta a jogerõs építési engedélyt, s az év elején a közgyûlés a címjegyzékes felújítási feladatok közt jóváhagyta a kivitelezési költség elõirányzatát.


A Nemzeti Kulturális Alap Mûemléki és Régészeti Szakmai Kollégiuma által kiírt pályázatán 5 millió forint vissza nem térítendõ támogatást nyert a város a munkákra. A közbeszerzési eljárás befejeztével a kivitelezési munkák elvégzését egy nagykanizsai cég nyerte el bruttó 35 millió 130 ezer forint beruházási költséggel.
A felújítás során nemcsak a leszakadt párkányt állították helyre, hanem ezzel egy idõben az utcai homlokzat helyreállítása is megtörtént. (Párkányok, frízek, bádogozás, díszítõ belluszterek, homlokzatfestés, homlokzati nyílászárók külsõ felülete, valamint a díszítõ kõelemek is megtisztításra kerültek). Az esetlegesen felmerülõ mûszaki problémák javítására a kivitelezés összegébõl 10 százalékot, bruttó 3,5 millió forintot viszszatartottak.
A Csengery és Fõ út sarkán lévõ Elsõ Magyar Biztosító épületének felújítása is hasonló nagyságrendû lesz, mintegy 33 millió forintból fog megújulni.
Bakonyi Erzsébet



2009-11-18 09:06:32


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül