Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891510    








Honlapkeszites

Szombaton indul a nagygépes repülési szezon Sármelléken

A Düsseldorfból és Berlinbõl, valamint a Frankfurtból érkezõ elsõ charterjáratokkal szombaton megkezdõdik az idei nagygépes repülési szezon a sármelléki Hévíz-Balaton Airporton, ahol ebben az évben a tavalyihoz hasonló utaslétszámra számítanak - mondta el az MTI érdeklõdésére a repteret üzemeltetõ Hévíz polgármestere.


Papp Gábor (Fidesz-KDNP) kifejtette: a 2015-ös 22 ezer után tavaly 23,5 ezer utas fordult meg Sármelléken, és idén is ezt a számot szeretnék tartani, lehetõség szerint növelni is.     

Szombaton a német PA Touristik csoportjához tartozó hévízi Mutsch Ungarn Reisen szerzõdésével hagyományosan egész nyáron közlekedõ charterjáratokkal indul a repülési szezon. A Czech Airlines-szal (CSA) szerzõdve Düsseldorfból Berlin érintésével, a Lufthansa üzemeltetésében mûködõ heti járattal pedig Frankfurtból érkeznek az elsõ gépek, egy héttel késõbb pedig Hamburgból is elindul a CSA kéthetente közlekedõ járata.     

Ugyancsak évek óta visszatérõ járatokat üzemeltet a Salamon Reisen, a Germania légitársaság gépeivel május 4-tõl Drezdából és Erfurtból, majd nyártól Lipcsébõl szállítanak utasokat a nyugat-balatoni repülõtérre. Április 22-tõl újraindulnak a 2014-es szezonban már mûködtetett heti prágai menetrend szerinti járatok is, amelyeket ugyancsak a CSA közlekedtet.     

A polgármester hozzátette: egyelõre nem eldöntött, hogy lesznek-e idén is oroszországi járatok Sármellékre. Az orosz vendégek száma ugyanis tovább emelkedik Hévízen, látszik tehát az igény, de Budapest és Bécs repülõterére is sûrítették a moszkvai járatokat, ami viszont bizonytalanná tette idén a sármelléki járatindítást.     

Papp Gábor beszélt arról is, hogy tavaly óta Szentpéterváron, Tel Avivban és Sarm-es-Sejkben járt az önkormányzat delegációja, hogy újabb vendégkört nyerjenek meg Hévíznek, és mindenütt felmerült a repülõjáratok indításának kérdése. Ezek közül egyelõre az izraeli tûnik a legvalószínûbbnek, mert az utóbbi idõkben Hévízen is nagyobb mértékben emelkedett az izraeli vendégek aránya, de a Sármellékhez viszonylag közeli szlovéniai Lendván is jelentõsen nõtt a számuk, de az esetleges járatindítást Lenti gyógyfürdõjének is hozhat új vendégeket.     

Hévízen már az év elsõ két hónapjában a tavalyi 122 ezerrõl 135 ezerre nõtt a vendégéjszakák száma, ami azt is mutatja, hogy a fürdõváros és a nyugat-magyarországi régió számára a sármelléki repülõtér kiemelten fontos. A Balaton fejlesztésére szánt keretben nevesítetten 6,6 milliárd forintot szán a kormány csak a sármelléki leszállóhely fejlesztésére. A hévízi önkormányzatnak, mint a repülõtér üzemeltetõjének ebben az évben a jövõ megalapozása a célja, a beruházási keretbõl ugyanis a szükséges infrastrukturális fejlesztések mellett új járatok indításának támogatására is lehetõség lesz.     

Az új repülési célpontok pedig nem csak a turizmus számára szükségesek, de például a nemzetközi szinten is egyedülálló jármûipari tesztpálya Zalaegerszegen májusban induló nagyberuházása ugyancsak indokolttá teszi a fejlesztést. Ehhez csatlakozik az R76-os gyorsforgalmi út is, ami Zalaegerszeget éppen a sármelléki repülõtér érintésével köti majd össze az M7-es autópályával - fogalmazott Papp Gábor.

MTI - Kanizsa



2017-04-05 08:21:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül