Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893750    








Honlapkeszites

Kiemelt fejlesztési területté nyilvánítva

Kerékpárút a sánci dombtetõtõl egészen a tó partjáig, közel három és fél kilométernyi, kerékpározásra is alkalmas, természetbarát sétány a tó körül, egy kerékpáros bázis és pihenõhely padokkal, asztalokkal, tûzrakó helyekkel akár egy kis grillezéshez, vagy éppen szalonnasütéshez, de lesz játszótér és szabadtéri kondicionálóterem is. És itt még nincs vége, hiszen örülhetnek a hajómodellezõk is, ugyanis megújul a bírói torony, hogy a tervekben szereplõ négy darab vizibiciklit már ne is említsem: kiemelt fejlesztési területté nyilvánította Nagykanizsa közgyûlése a Csónakázó-tavat.

Fontos dátum a 2017. év március végének nagykanizsai közgyûlése a Csónakázó-tavat kedvelõk, az ott élõk, de azt hiszem, az egész város életében. Kiemelt fejlesztési területként a jövõben sokkal nagyobb figyelem irányul majd a „Csó-tóra”, a dél-zalaiak szabadidejének eltöltésében méltán népszerû helyszínre. Az elkövetkezendõ másfél, két évben megvalósuló, számos fejlesztésrõl „Murafölde” fõvárosának polgármesterét, Dénes Sándort kérdeztem.


A kétezres évek közepére, végére erõsen leromlott a tó környezetének állapota. Változást a 2010-ben debütáló önkormányzati ciklus hozott. Most kiemelt figyelmet kapott a Csónakázó-tó. Folytatódik tehát a pozitív tendencia?

– Természetesen, pont errõl szól a közgyûlési döntés. A Csónakázó-tó egy olyan szabadidõ központ, és a városnak egy olyan kincse, amit folyamatosan csiszolni kell, hogy még szebb legyen. Sokat tettünk ezért már az elmúlt években, évtizedben is, hiszen az ezredfordulóra erõsen leromlott a tó környezete. Ezért Cseresnyés Péter államtitkár úr polgármestersége idején elkezdõdtek az elsõ komolyabb fejlesztések, felújítások a tóval kapcsolatban. Például a 2010-es években újjáépítettük a büfét és egy közösségi épületet is emeltünk a kerékpárosok részére, és szintén a kerékpározás szerelmeseire gondolva készült egy ügyességi, terep-pálya a kilátótorony oldalában lévõ fenyvesben, újjáépítettük a modellezés szerelmeseinek készült lelátót, illetve komoly támogatást nyújtottunk a kajakosainknak is, akik jelentõs fejlesztésekbe kezdtek a csónakházuk környékén – sorolta az elmúlt évek beruházásait Dénes Sándor. – Azonban most, a kiemelt fejlesztési területté nyilvánítással újabb, mégpedig jelentõs beruházások elé néz ez a csodaszép tó és környéke. És itt nem csak az önkormányzat munkájára és beruházására kell gondolni, hiszen a napokban adta át a Zalaerdõ Zrt. az elöregedett kilátótornyotés környezetét annak a vállalkozónak, aki szeptemberre két kilátóterasszal is büszkélkedõ, díszkivilágítással is rendelkezõ, majd 50 méteres kilátót varázsol majd a régi torony helyére.

 

 

De ez csak a kezdet, ugye? Nekem úgy tûnik, Nagykanizsa vezetése határon átnyúló projektekben, Mura-programban gondolkodik, azaz „Murafölde” egy fõ látványosságát igyekszik létrehozni a turisták számára.

- Pontosan, a kilátótorony felújítása csak a kezdet, ha szabad így fogalmaznom, hiszen a nagy munka csak ezután, a jövõ évtõl következik – hívta fel a figyelmemet a városvezetõ. – Az immár kidolgozott tervekben szereplõ fejlesztések egy része a tavaly május végén benyújtásra került „Téren és idõn átívelõ továbbfejlesztett kerékpáros kapcsolat Dél-Zala és Meðimurje között” elnevezésû, 20 hónapos teljesítési idõszakkal számoló pályázati project keretében kerül megvalósításra, itt aktívan együttmûködünk a horvát partnerrel. Hatalmas költségvetésûez a project, hiszen összköltségvetése közel kétmillió euro, amely összegnek több, mint a fele a nagykanizsai önkormányzat költségvetése, azaz a Nagykanizsán és környékén megvalósítandó fejlesztések létrehozását szolgálja.

Vegyük sorra az elkövetkezendõ években megvalósuló fejlesztéseket. A pályázatot végigolvasva az egyértelmû, hogy a kerékpárosok kényelmére és „kiszolgálására” kiemelt figyelem hárul.

- Nem csak a kerékpárosokra, hanem a nagycsalásosokra, a sportolni, vagy csak sétálni és kikapcsolódni vágyókra, legyen az kanizsai vagy turista, összefoglalóan: mindenkire gondoltunk, aki pihenni vágyik – szögezte le Dénes Sándor. – Hiszen a kiemelt fejlesztési területté nyilvánítás az mentén a koncepció mentén történt meg, hogy a Csónakázó-tó ne csak városunk, hanem Murafölde, sõt, egész Dél-Zala egyik legfontosabb pihenõ és szabadidõs központja legyen. De vegyük sorra: elõször is kész tervei vannak már annak a kerékpárútnak, amely a városból a sánci dombtetõn át a Csónakázó-tóhoz vezetõ bicikliút folytatásaként, szó szerint is a tó partjához fog csatlakozni. Egészen a látogatóközpontig, azaz a büfé és a közösségi épület elõtti partszakaszig tudunkmajd kényelmesen elkerékpározni, amint elkészül ez az új összekötõ út. Ide annyit jegyeznék még meg, hogy ez a kerékpárút a kajakosok csónakházához vezetõ útszakasz mellett lesz kialakítva, tehát a 61-es elkerülõ útszelvény alatt fog keresztülfutni, majd pedig a Csónakázó-tó nagygátján át vezet egészen a látogató központig. Azaz tovább is, hiszen a másik kiemelt projektünk, hogy egy természetbarát út, egy kerékpározásra is alkalmas, 3,2 kilométeres sétány fog készülni a tó körül, amely megépültével modern, mondhatni komfortos körülmények között lehet körbefutni, sétálni vagy éppen kerékpározni a tavat. Ennek a természetbarát sétánynak a földmérõ munkálatai tavaly õsszel már be is fejezõdtek.

 

 

– Egy kerékpáros bázis és pihenõhely is kialakításra kerül, padokkal, asztalokkal és tûzrakó helyekkel akár egy szabadtéri grillezéshez, vagy éppen szalonnasütéshez, de lesznek információs táblák, kerékpár tároló és szerviz felszerelés is – folytatja a közeljövõben megvalósuló fejlesztések felsorolását Murafölde „fõvárosának” polgármestere. – Szintén a családosan, kisgyermekekkel kilátogatók kényelmét fogja szolgálni a tervezett 4 darab vizibicikli beszerzése. Ezeken túlmenõen, a hajómodellezõk megújult lelátója mögötti üres területen egy legalább kilenc–tíz elembõl álló játszóteret fogunk megépíteni a kicsik, míg egy úgynevezett szabadtéri kondicionáló teret a nagyok számára. Ezeket a kiegészítõ szabadidõs elemeket természetesen a kerékpárosok is használhatják, mikor például az egész család kikerekezik egy kis kikapcsolódásra a tóhoz. A modellezõknek további jó hír, hogy a lelátó mögött magasodó bírói tornyot is fel fogjuk újítani. És persze az is fontos, hogy a kajakosok sem tétlenkednek, ugyanis újabb beruházások várhatók a csónakházaik körül: jelenleg egy kajakos-szálló felépítése szerepel a terveik között. És természetesen a gépkocsival érkezõkre is gondoltunk, hiszen teljesen meg fog újulni a Csónakázó-tóhoz vezetõ út aszfaltja is, a 61-es elkerülõ út körforgalmától egészen a nagyparkolóig.

Dr. Papp Attila

 

 

 



2017-04-05 17:06:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül