Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56895159    








Honlapkeszites

Húsvét - Nébih: vásárláskor érdemes átnézni a sonkák és a tojások jelölését

A húsvéti nagybevásárláskor érdemes átnézni a sonkák és a tojások jelölését, ezek alapján a vásárló tájékozódhat a termék típusáról és minõségérõl, például a minõség-megõrzési idõrõl, illetve hogy hagyományos pácolással, vagy gyorspácolással készült-e a sonka - hívta fel a figyelmet az MTI-nek hétfõn eljuttatott közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).


A húsvéti sonka megnevezés a nyers sonkáknál, a hõkezelt sonkáknál és a parasztsonkáknál használható. A termékek neve a címkén olvasható: a nyers sonkák esetében a nyers sonka, a hõkezelt sonkáknál a fõtt sonka vagy sült sonka megnevezéssel találkozhatnak a fogyasztók.     

Kiemelték: érdemes figyelni, hogy hagyományos pácolással, vagy gyorspácolással készült-e a termék valamint, hogy a jelölésen a füstölt vagy a füstölt ízû kifejezés szerepel-e, utóbbinál ugyanis - a keményfa égetése vagy a füstaroma légtérbe párologtatása helyett - közvetlenül juttatják az aromát a húskészítménybe. A Nébih szerint a hagyományos pácolt, füstölt sonka íz-élményt keresõknek nem javasolt a gyorspácolt és füstölt ízû jelzõvel ellátott termékek választása.     

Hangsúlyozták: a sonka vásárlásánál is érdemes ellenõrizni a lejárati idõt, illetve, hogy a sonka ne legyen túl kemény vagy beszáradt, valamint fontos, hogy a termék - nyomás nélkül - ne engedjen levet.     

A tojás vásárlásához arra hívták fel a figyelmet, hogy a fogyasztók csak tiszta, friss, ép tojást vásároljanak, a tojás dobozán pedig minden esetben ellenõrizzék a minõség-megõrzési idõ lejáratát.     

A tojásokon szereplõ kód elsõ számjele a tartási technológiára utal (0 - biotartás, 1 - szabad tartás, 2 - mélyalmos, 3 - ketreces technológia), amit a származási ország betûjele és a termelõ tízjegyû regisztrációs száma követ. A kistermelõk jelölés nélkül árusíthatnak a helyi piacokon, tõlük szóban kérhetnek tájékoztatást az érdeklõdõk - tették hozzá.     

Tovább információk olvashatók a Nébih Ételt csak okosan kampányának weboldalán: www.eteltcsakokosan.hu honlapon.

MTI - Kanizsa



2017-04-10 12:18:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül