Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892260    








Honlapkeszites

Növekvõ forgalomra számítanak az áruházláncok

Idén is erõs húsvéti forgalomra számítanak a magyarországi üzletláncok, a nagypénteki zárva tartás miatt a csütörtök az év egyik legforgalmasabb napja lehet; a vásárlók változatlanul a sonkákat, a tojást és a csokoládékat keresik leginkább - derül ki az MTI által készített körképbõl.


A húsvét elõtti héten átlagosan másfélszeresére nõ a forgalom a Spar üzleteiben. A tavalyi évhez képest további növekedésre számítanak, a jövõ hét csütörtök forgalmi szempontból az év talán legerõsebb napja lesz - közölte a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. az MTI megkeresésére.     

A Spar tapasztalatai szerint ilyenkor egyes húsfélékbõl és húskészítményekbõl 20-50 százalékkal többet vesznek a vásárlók a megszokottnál, de tojásból akár kétszer annyit is, mint máskor. A legkeresettebb a füstölt, kötözött sonka, illetve a csirkemellfilé, de egy átlagos idõszakhoz képest a kacsatermékekre is kiugróbb az igény.     

Az édességekbõl 60-70 százalékkal több fogy, a különbözõ alkoholokból 20 százalékkal több, különösen népszerûek ilyenkor a krémlikõrök, a pezsgõk és az ízesített sörök. A sütéshez szükséges segédanyagok forgalma általában mintegy 60 százalékkal nõ.     

A Spar válaszában jelezte azt is: a rövid szavatossági idejû friss termékeknél, például egyes baromfihúsoknál vagy halaknál elõfordulhat áruhiány a húsvétot követõ kedden, mert az ipar sem dolgozik az ünnepek alatt.     

A pénteki ünnepnap miatt a friss kenyér és kalács forgalma szombatra terhelõdik, a direkt pékáru-szállítók ezért szombaton többször fognak szállítani, a tartóskenyér-készleteket pedig megemelték a boltokban, ezért kedden nem várható hiány. A tejeknél és tejtermékeknél a szavatossági idõk szintén lehetõvé teszik, hogy ne alakuljon ki áruhiány - hangsúlyozta a társaság.     

Magyarországon 344 Spar szupermarket, 33 Interspar hipermarket és 123 franchise üzlet, összesen 500 Spar üzlet mûködik.     

Az Auchan Magyarország Kft. az MTI kérdésére közölte: a húsvéti szezon a teljes éves forgalmuk mintegy 10 százalékát, illetve a karácsonyi forgalmuk mintegy felét teszi ki.     

Tapasztalataik szerint az idei hosszabb hétvége miatt korábbra tolódnak az ünnepi vásárlások, és a tavalyi évhez hasonló erõs forgalomra számítanak az idén is.

Válaszukban hozzátették, hogy számolnak a megemelkedõ kereslettel a húsvétot megelõzõ és az azt követõ napokon, ezért megnövelt kapacitással töltik fel áruházaikat.     

Az Auchannál szintén a füstölt és a füstölt-fõtt sonkafélék, a tojás, a húsvéti édességek és a kalácsfélék a legkeresettebb termékek.     

A forgalomnövekedés függ az egyes termékkategóriáktól, bizonyos termékeknél az éves forgalom jelentõs hányadát értékesítik ebben a rövid szezonban, például a füstölt és a füstölt-fõtt húsok forgalmának csaknem harmadát adják el ebben az idõszakban, ami 500-600 tonna - jelezték.     

Az Auchan 19 áruházat és 18 töltõállomást üzemeltet Magyarországon, emellett tavaly õsz óta lehetõség van online bevásárlásra házhozszállítással, folyamatosan bõvülõ területi lefedettséggel.     

A Tesco-Global Áruházak Zrt. arról számolt be, hogy a húsvéti ünnepeket megelõzõ három hét az áruházlánc második legforgalmasabb periódusa a karácsony után. A forgalom növekedésének mértéke termékenként eltérõ, a klasszikus húsvéti termékeknél a legerõsebb a felfutás. Ezek között említették a füstölt árukat, a tojást, az édességeket, a kalácsot, a szeszes italokat, a sütési alapanyagokat, valamint a kiegészítõket, locsoló kölniket.     

A Tesco áruházaiban a húsvéti szezonban annyi füstölt sonkát adnak el, mint egy átlagos idõszakban fél év alatt, és erõsödik a füstölt kolbászok iránti kereslet is. A vásárlók általában az M-es méretû tojásokat keresik leginkább, de a húsvéti szezonban jelentõsen megugrik a prémium kategóriás termékek forgalma; továbbra is fõként a tizes kiszerelés fogy, de ilyenkor a harmincas kiszerelések szintén nagyon kelendõek - ismertették. Hozzátették, hogy az utóbbi években egyre nagyobb arányban keresik a fogyasztók a magasabb minõségû termékeket.     

Tavaly hónap végére esett az ünnep, idén kedvezõbb az idõpont, ezért a Tesco kis mértékben, de erõsebb húsvéti forgalmat vár az elõzõ évinél - közölték.     

Tescónak 206 áruháza van Magyarországon.     

Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. szintén jelentõs forgalomnövekedést tapasztal az átlagos idõszakokhoz képest. Válaszukban ugyanakkor úgy fogalmaznak: a nagypénteki ünnepnap miatt ebben az évben fognak elõször zárva tartani az áruházak, így még nem lehet elõre jelezni a húsvéti forgalom emiatti változását.     

Az áruházláncnál ugyancsak a tojás és a sonka forgalma bõvül a legjelentõsebb mértékben a húsvéti idõszakban.     

Az Aldi 119 üzlettel rendelkezik Magyarországon.

MTI - Kanizsa



2017-04-12 08:05:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül