Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891402    








Honlapkeszites

Pénzrõl, üzletrõl, lehetõségekrõl

Gazdasági csúcshét volt Nagykanizsán. Elõbb uniós és hazai forrásokról hallhattak elsõ kézbõl származó információkat a vállalkozók, majd egy japán delegáció kanizsai befektetési lehetõségekkel ismerkedett.


A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara pályázati fórumán a kis- és közepes vállalkozások képviselõi a gazdaságfejlesztést és a képzést segítõ forrásokról hallhattak elõadást. Mint Vitályos Eszter európai uniós fejlesztésekért felelõs államtitkár leszögezte: Magyarország az EU 2014-2020-as fejlesztési idõszakában több mint 12 ezer milliárd forintot használhat fel, amelynek 60 százalékát gazdaságfejlesztésre költi.

- A legnagyobb operatív programunk a gazdaságfejlesztési és innovációs, ennek a kerete 2400 milliárd forint – mondta a politikus. – Ebbõl kis- és középvállalkozások juthatnak majd forrásokhoz.

De hazai forrásból is komoly fejlesztések valósulhatnak meg az országban, Cseresnyés Péter munkaerõpiacért és képzésért felelõs államtitkár, országgyûlési képviselõ ezekrõl beszélt.

- Ezek közül a legismertebb a munkahelyvédelmi akció, amely most már mintegy 900 ezer ember foglalkoztatását segíti azzal, hogy bérükhöz járulékkedvezményt biztosít. A napokban pedig megjelenik két újabb pályázat, amely a belsõ képzéseket támogatja – jelentette be Cseresnyés Péter.

Néhány nappal késõbb a VOSZ zalai szervezete rendezett japán-magyar üzleti fórumot Zalakaroson, amelyen kiderült, az élelmiszeriparban és a mezõgazdaságban lehet szorosabb a kapcsolat a két ország között. Mint Doucha Ferenc megyei elnök jelezte, a japánokat különösen az úgynevezett gourmet termékek érdeklik, amelyek iránt nagy a kereslet.

- A távolság igaz nagy, de ettõl nem kell megijednünk, hiszen rengeteg japán termék is érkezik Magyarországra. Zala fel tudja mutatni az erdõ- és vadgazdálkodást, s a turizmust, ami felkeltette a japánok érdeklõdését – mondta a szakember.

A Magyarországon mûködõ japán cégeket és a japán piacot keresõ magyar vállalkozásokat is segíti a JETRO Budapest. A vezérigazgatónak jók a tapasztalatai, ezért is szeretné minél több hazai céggel megismertetni a japán piacot.

Masahide Honda, a JETRO Budapest elsõ embere és delegációja késõbb Nagykanizsán tárgyalt Cseresnyés Péterrel és Dénes Sándor polgármesterrel, akik a kanizsai befektetési lehetõségekkel ismertették meg vendégeiket. Kiderült: a japánok nyitottak arra, hogy Budapest mellett az ország más régióiban is partnereket, lehetõségeket keressenek.

Tárgyalás közben. Balról Doucha Ferenc, Cseresnyés Péter, Dénes Sándor és Bilicz Csaba



2017-04-14 09:21:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül