Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892560    








Honlapkeszites

Agrárkamara: a vállalkozások 51 százaléka szakmunkást keres

Az élelmiszer-gazdasági vállalkozások 51 százaléka szakmunkást, 18 százalékuk érettségizett, 7 százalékuk felsõfokú végzettségû munkatársat keres, 24 százalékuknál pedig a betanított munkásokra is van kereslet - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) mintegy ezer vállalkozás körében végzett országos munkaerõ-piaci felmérésébõl.


A NAK az Agrárgazdasági Kutató Intézettel (AKI) együttmûködve, a Földmûvelésügyi Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával végezte el a kutatást, amely az agrár-munkaerõpiac keresleti és kínálati oldalának átfogó vizsgálatát szolgálta.     

A kutatás eredményei szerint húsfeldolgozók, állatgondozók, állattenyésztõk, pékek, sütõipari szakmunkások, mezõgazdasági gépkezelõk és gépszerelõk iránt mutatkozik különösen nagy igény.     

A válaszadók több mint harmada szerint a vállalkozás továbbfejlõdésének egyik legfõbb korlátja a szakképzett munkaerõ hiánya. Ugyanakkor a felmérés arra is rámutatott, hogy a szaktudás hiánya nemcsak az alkalmazottak, hanem a vezetõk jelentõs részénél is gondot okoz, fõként a gépészeti, mûszaki ismereteknél, a növényvédelemnél és a tápanyag-utánpótlásnál. Vezetõi szinten a leginkább hiányolt további ismeretek az idegennyelv-tudás, a számítógépes és informatikai ismeretek, valamint a vállalatvezetéshez szükséges adminisztrációs és jogszabályi ismeretek. A cégvezetõk a pályakezdõknél a szakmai gyakorlati ismereteket, a rendszerben gondolkodás képességét és a gazdasági ismereteket hiányolják a legjobban.     

A megkérdezett vállalkozások 73 százalék fektet hangsúlyt alkalmazottai képzésére, különösen a termelési folyamatban közvetlenül hasznosítható, gyakorlatközpontú ismeretek iránt nagy az igény, amelyeket az ágazati szereplõk értékelése alapján fõleg a belsõ képzések, illetve az üzleti szereplõk és a szakmai szervezetek által indított iskolarendszeren kívüli képzések nyújtanak hatékonyan.     

Kiemelték: a felmérés eredményei támpontot nyújthatnak az Országos Képzési Jegyzékben szereplõ agrár- és élelmiszeripari szakképesítések felülvizsgálatához is.

MTI - Kanizsa



2017-04-15 09:41:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül