Ma 2025. 5 11.
Ferenc napja van. Látogatók száma : 57748676 |
||||||||||
|
Vigyázzunk egymásra a locsolkodás napján! Vigyázzunk magunkra és figyeljünk egymásra, különösen a tapasztalatlan fiatalokra, hogy a vidám húsvéthétfõi népszokások ne váljanak féktelenné, ne vezessenek tragédiákhoz! – mondja Elek Márton, a Borháló Borkereskedés stratégiai igazgatója. A kereskedésekben ezekben a napokban kétszer annyi bor fogy, mint máskor, ezért külön is felhívják a figyelmet a mértékletességre. Óvatos alkoholfogyasztásra buzdít a Borháló Borkereskedés, sõt annál is többre: húsvéthétfõn oda kell figyelnünk azokra, akiknek nincs rutinjuk, mikor kell leállni, ezért különösen ki vannak téve a mértéktelen alkoholfogyasztás veszélyeinek. Mindenekelõtt ne kínáljunk alkohollal 18 év alatti locsolókat! És ne csapjuk be magunkat azzal se, hogy két korty nem árt meg: számos locsoló került már alkoholmérgezéses állapotba, jóllehet mindenütt csak két kortyot ivott. A húsvét sajnos indokolatlanul sok esetben végzõdik az árok szélén és a detoxikálóban. A hagyomány az ünnepet az újrazsendüléshez, a böjti önmegtartóztatás utáni elsõ „kihágásokhoz” köti, de ez sem lehet indok arra, hogy részeg emberek – köztük sok fiatalkorú – csapatostul járják a településeket locsolkodás címszó alatt. Sok múlik a kínálón. Ha a betoppanó vendég már részeg, semmiképpen se kínáljuk alkohollal, se könnyebbel, se nehezebbel – ez alapszabály. Ha a locsoló nem ittas, nyugodtan kínáljuk meg, de semmiképpen se töménnyel. A bor, a fröccs a legjobb választás, de annak is adjuk meg a módját. Ne olcsóból itassuk nyakra-fõre, inkább tartsunk otthon valamit a finomabból, amirõl egy-két szót is tudunk mondani: ezzel is emelhetjük a délelõtt fényét, a locsoló pedig megbecsüli magát, nem egy hajtásra vedel, hanem kóstolgatva, apránként élvezi az italt. Adjuk meg módját, lassítsuk le a folyamatot. Ha így járunk el, nem kell tartanunk attól, hogy vendégünk zokon veszi a kelletlen kínálást, sõt megtisztelve érzi majd magát a háznál. Ehhez persze nem árt, ha magunk is tudunk mondani ezt-azt a kínált borról. „A szakkereskedésben a hozzáértõ eladó mindig tud pár érdekességet mondani a vásárolt tételrõl, aminek a háziasszony jó hasznát veszi a kínálás során – mondja Elek. Ha nem palackozott bort veszünk, mert vigyázunk a pénztárcánkra, akkor a locsolók kínálásához töltsük ki a bort karafba vagy üvegkancsóba: így illik az alkalomhoz, ráadásul a nedû színe sokat elárul – egy szép vörösbor például kifejezetten kelleti magát. „A napokban számos család szerzi be nálunk a húsvéti menühöz – sonkához, bárányhoz, süteményhez – az ünnepi bort – mondja a Borháló igazgatója. – 18 éven aluliakat természetesen sohasem szolgálunk ki, de ebben az idõszakban felnõtt vásárlóinkat is emlékeztetjük arra, hogy mindannyiunknak oda kell figyelnünk a fiatalokra, különösen a hétfõi locsolkodás során." Forrás: borhalo.com
SZÓRÓL SZÓRA ROVAT >>> |
FRISS HÍREK
15:22 - Indul a Filmklub
11:44 - Évadkezdés a Hölgyklubban
09:52 - A csonthéjba zárt egészség
05:10 - Emlékül
05:05 - Idõsek sportnapja
04:39 - Fókuszban a madarak
16:16 - Ünnepi program - Október 6.
14:52 - Figyelem! Idõpontváltozás!
|