Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892845    








Honlapkeszites

Dél-Zalai Foglalkoztatási Együttmûködési Paktum

A cél: minél többen helyezkedjenek el az elsõdleges munkaerõ piacon.


A jelenlegi több mint 200 ezer közfoglalkoztatott létszámát négy év alatt 150 ezerre kell csökkenteni - hangsúlyozta Cseresnyés Péter államtitkár ma Nagyrécsén, ahol megalakult a Dél-Zalai Foglalkoztatási Együttmûködési Paktum. Ennek célja, hogy minél többen tudjanak elhelyezkedni az elsõdleges munkaerõpiacon, amelynek a legfõbb tartalékai az inaktívak, a közfoglalkoztatottak, továbbá a külföldön dolgozók - tette hozzá az országgyûlési képviselõ.

A nagyrécsei kastély parkjában nyírják a füvet a közmunkások. Elképzelhetõ, hogy a jövõben már nem õk végzik majd az ilyen és ehhez hasonló munkákat, a kormány célja ugyanis, hogy csökkentse a közfoglalkoztatásban dolgozók számát és minél többeket helyezzenek el az elsõdleges munkaerõpiacon. „Lehetõség szerint a közfoglalkoztatottak közül azokat az embereket, akik az elsõdleges munkaerõpiacon képesek dolgozni, el tudnak helyezkedni kisebb-nagyobb segítséggel, azok lehetõség szerint ott helyezkedjenek el” Cseresnyés Péter államtitkár, a térség országgyûlési képviselõje elmondta: egy március 20-ai kormányrendelet szerint a jelenlegi 210-220 ezer közfoglalkoztatott létszámát négy év alatt 150 ezerre kell csökkenteni. Nagyrécse polgármestere üdvözli az ötletet, szerinte azonban tenni kell azért, hogy megállják a helyüket az elsõdleges munkaerõpiacon. „Úgy érzik magukat ezek az emberek, mintha periférián lennének. Úgy érzik, mintha õk egy kivetettjei lennének a társadalomnak, ezt tapasztalom itt. Ebbõl a szempontból nagyon melléjük kell állni. Hatalmas erõ és munkaerõforrás rejlik ebben, de ennek a képzését meg kell oldanunk” - mondta el Laskai Béla Nagyrécse polgármestere.

Az eseményen elhangzott az is, hogy 2010-ben 11,6 százalékos volt a magyarországi munkanélküliségi ráta, ez mára 4,3-4,4 százalékra mérséklõdött. A foglalkoztatottság pedig már az európai uniós átlagot is meghaladva, elérte a 68 százalékot „Magyarországon nem munkanélküliségrõl beszélünk. Hogyha foglalkoztatás politikáról beszélünk, elsõ sorban nem az jut rögtön eszünkbe, hogy de mi lesz a sok-sok munkanélkülivel, hanem arról kell beszélnünk, hogy de mi lesz azzal a sok üres álláshellyel, hogyan tudjuk betölteni” - fogalmazott Cseresnyés Péter államtitkár, országgyûlési képviselõ.

Az eseményen egy megállapodást is aláírtak a különbözõ szervezetek, hogy a dél-zalai régióban fellendítsék a gazdaságot, növeljék a foglalkoztatás szintjét és a lakosság életszínvonalát, valamint hogy minél többeket tudjanak elhelyezni az elsõdleges munkaerõpiacon.

Kanizsa TV - Kanizsa



2017-04-22 03:54:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül