Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891982    








Honlapkeszites

Magyar Idõk - Új szakszervezeti javaslatok a munka törvénykönyvéhez

Nem várható döntés a munka törvénykönyvének módosításáról ezen a héten, mivel a kormány képviselõi a jövõ hétre hívták össze a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumát, ahol a szociális partnerek javaslatait is várják - tudta meg a Magyar Idõk.


A lap hétfõi számában azt írta korábban a munkavállalói és a munkaadói oldal is élesen bírálta a törvénytervezetet, mivel annak benyújtását nem elõzte meg szélesebb körû érdekképviseleti egyeztetés. Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerõpiacért és képzésért felelõs államtitkára ugyanakkor fogadta a Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok elnökét egyeztetéseket ígérve, a szakszervezetek pedig már el is készítették javaslataikat.     

A két szakszervezet közös, a lapnak eljuttatott javaslatából kikerülne például a jelenlegi egyéves munkaidõkeret három évre hosszabbítása. Kihúznák a jelenlegi javaslatból azt is, hogy a munkavállaló hozzájárulásával is módosítható a munkaidõ-beosztás, mivel ez a szakszervezetek szerint súlyos visszaéléseket eredményezhet. Amennyiben ez a pont mégis megmaradna, akkor az érdekképviseletek szerint kizárólag írásos hozzájárulásról lehet szó - írták.     

A szakszervezetek szintén kifogásolják a kötelezõ pihenõnapra vonatkozó rendelkezést. Az Országgyûlés elõtt lévõ tervezet ugyanis havonta legalább egy pihenõnap kiadását írja elõ, a szakszervezetek pedig legalább heti két pihenõnap beiktatását javasolják.     

A szakszervezetek a május elejére összehívott vkf-ülésen a mostani, munkaidõ-szervezéssel kapcsolatos vita mellett szeretnék, ha a 2012 óta tárgyalt egyéb, a munka törvénykönyvét érintõ javaslatokról is egyeztetnének.     

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének fõtitkára a lapnak elmondta: a munkaadói oldalnak még nincs egységes álláspontja, de a május eleji vkf-ülésen õk is kifejtik véleményüket.

MTI - Kanizsa



2017-04-24 10:43:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül