Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893563    








Honlapkeszites

KSH: 0,8 százalékkal nõtt a kiskereskedelmi forgalom februárban

Februárban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 0,8, naptárhatástól megtisztítva 0,9 százalékkal nõtt az elõzõ év azonos idõszakához képest - jelentette második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfõn. A nyers adat 0,2, a kiigazított 0,3 százalékponttal alacsonyabb a hónap elején közölt elsõ becslésnél.


A mérsékelt növekedésben a magas bázis hatása is szerepet játszott - írták a jelentésben.     

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegû vegyes kiskereskedelmi üzletekben nem változott, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 3,2, az üzemanyag-kiskereskedelemben 0,7 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Az elsõ becsléshez képest az üzemanyag-fogyasztás 1,4, az élelmiszerforgalom 0,2 százalékponttal alacsonyabb, a nem élelmiszer jellegû cikkek kereslete 0,1 százalékkal magasabb lett.     

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldõ és internetes kiskereskedelem februári forgalma folyó áron 688 milliárd forint volt.     

Az országos kiskereskedelmi forgalom 48 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegû vegyes üzletekben, 35 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 17 százaléka az üzemanyagtöltõ állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.     

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegû vegyes kiskereskedelem tavaly februárival megegyezõ forgalmán belül az élelmiszer-kiskereskedelem 78 százalékát adó élelmiszer jellegû vegyes üzletek értékesítési volumene 1,0 százalékkal nõtt, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,6 százalékkal csökkent.     

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 3,2 százalékkal emelkedett. Növekedtek az eladások a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (4,9 százalék), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (4,3 százalék), az iparcikk jellegû vegyes- (2,4 százalék), a bútor-, mûszakicikk- (1,9 százalék), valamint a textil-, ruházati és lábbeli-üzletekben (1,1 százalék). Ezzel szemben 8,3 százalékkal csökkent a forgalom volumene a használtcikk-üzletekben.     

Az árucikkek széles körére kiterjedõ, a kiskereskedelmi forgalomból 3,6 százalékkal részesedõ csomagküldõ és internetes kiskereskedelem volumene 16 százalékkal emelkedett.     

Az üzemanyagtöltõ állomások forgalma 0,7 százalékkal nõtt. A korábbi idõszakokhoz képest alacsonyabb forgalomnövekedésben a magas bázis hatása játszott szerepet, magyarázta a KSH.     

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármû- és jármûalkatrész-üzletek eladásai 1,2 százalékkal nõttek.     

Az év elsõ két hónapjában a kiskereskedelmi üzletek forgalma 2,3 százalékkal emelkedett.     Az élelmiszer- és élelmiszer jellegû vegyes kiskereskedelemben 1,7, a nem élelmiszer kiskereskedelemben 3,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,7 százalékkal nõtt az értékesítés.

MTI - Kanizsa



2017-04-24 17:13:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül