Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56894133    








Honlapkeszites

Ingyenes anyajegyszûrés - A vizsgálat alig pár perc, mégis életet menthet

Idén is lesz ingyenes anyajegyszûrés a Kanizsai Dorottya Kórházban. A szakemberek szeretnék, ha minél többen elmennének a vizsgálatra május 8-a és 26-a között. Az alig párperces ellenõrzéssel ugyanis könnyen kiszûrhetõek a melanómás esetek. Tavaly csaknem 700 embert vizsgáltak meg, közülük hét esetben gyanús bõrelváltozást találtak.

A szakemberek szerint érdemes eljárni szûrésekre, hogy megállapítsák, történt-e valamilyen elváltozás a bõrön. A megváltozott szerkezetû anyajegy ugyanis melanóma is lehet, ami a legagresszívabb bõrrákok közé tartozik, ráadásul korai halálozáshoz is vezethet. Mint arra dr. Buzás Judit szakorvos felhívta a figyelmet: „Minél elõbb megtörténik egy gyanús anyajegy eltávolítása - az azt jelenti, hogy idõben – az esetleg következmény nélkül marad. Tehát tévhit, hogyha egy anyajegyet eltávolítanak, akkor abból nagyobb baj lehet. Ez az eddigi idõk folyamán nem igazolódott be, tehát abból probléma nincs, hogyha egy festékes anyajegyet eltávolítanak azért, mert a szerkezete megváltozott és gyanú lehet arra, hogy melanómává fajul."


„Amíg 2001-ben országos szinten közel 1300 új melanómás esetet regisztráltak, addig 2005-ben ez a szám majdnem 1900-ra emelkedett." A megbetegedések száma pedig folyamatosan emelkedik. Manapság kétszer annyi esetet regisztrálnak, mint 10 évvel ezelõtt. A kórház vezetése ezért is tartotta fontosnak, hogy május 8-a és 26-a között -csatlakozva a melanóma világnaphoz- ingyenes szûrést szervezzenek. „Ez egy, a kórház által biztosított ingyenes szûrõvizsgálat, amire bárki elõjegyzés alapján bejelentkezhet, és itt egy ingyenes vizsgálatot végzünk a bõrérõl, a bõrén lévõ anyajegyekrõl. Nyilván ez azért van, mert ha esetleg a bõrgyógyászaink által olyan pozitívnak vélt esetet szûrünk ki, ami továbblépést igényel, akkor megtesszük azokat a lépéseket, hogy a beteg sebészhez kerülhessen, és minél elõbb eltávolítsuk azt az oda nem illõ bõrelváltozást a bõrérõl" – fogalmazott dr. Brünner Szilveszter fõigazgató. A kórház tavaly csatlakozott elõször az akcióhoz, akkor csaknem 700 embert vizsgáltak meg, közülük pedig 7 gyanús esetet szûrtek ki.

Kanizsa TV - Kanizsa



2017-04-28 16:02:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül