Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56894925    








Honlapkeszites

Egyre több helyen jelennek meg a kullancsok

Zala megye évek óta az egyik legfertõzöttebb területnek számít, itt található a legtöbb, betegséget terjesztõ vérszívó. A vírusos agyvelõgyulladás elleni védõoltás-sorozatot már õsszel el kell kezdeni, a Lyme-kór ellen pedig továbbra sincs vakcina.


Az elmúlt napok télies idõjárása nem kedvezett ugyan a kullancsoknak, de ahogy melegszik az idõ, a zöldterületeken megjelennek az apró vérszívók. A tavaszi napsütésben sok család indul kirándulni a környezõ erdõkbe, számukra rendkívül fontos a kullancs ellen védekezés. Jó tudni, hogy az atkák nem csak az aljnövényzetbõl, hanem másfél-két méteres magasságból is támadhatnak. „A legegyszerûbb az öltözködés. Azt mondják, hogy zárt cipõ, zokniba belehúzni a nadrágot, és akkor megnézni azt, hogy volt-e rajtunk kullancs vagy nem. A kullancsok lassan mászó élõlények, és lassan közelítik meg azt a testrészt, ahova be szoktak férkõzni. Ez fõleg a hajlatokban, fül tövében, a haj közé, tehát a puhább részekre próbálnak menni" - fogalmazott Horváth Attila.

A kullancscsípés ellen nem csak megfelelõ ruházattal, hanem különféle riasztó szerekkel is lehet védekezni. Ha pedig valaki kullancsot talál magában, akkor a gyógyszertárakban kapható kullancseltávolító kanállal vagy csipesszel lehet a leghatékonyabban eltávolítani. Az atkák több betegséget is terjesztenek, ezek közül a vírusos agyvelõgyulladás és a Lyme kór a legveszélyesebb. Az agyvelõgyulladásra létezik már védõoltás, ezt azonban idõben kell kérni a háziorvostól a megfelelõ védettség kialakulásának érdekében. „A védõoltás egy nagyon fontos dolog, a védõoltást idõben kell elkezdeni. Október-november hónapban már érdemes beadatni gyermekeknek vagy felnõtteknek egyaránt, mert a védettséghez egy bizonyos idõ kell. Az elsõ oltás után 1-3 hónappal jön a második oltás, majd körülbelül 9-12 hónap múlva a harmadik oltás, majd utána kell emlékeztetõ oltás három év múlva. Késõbb majd a háziorvos megmondja, hogy életkortól függõen három évente vagy öt évente kell" - mondta el dr. Divinyi Tamás tisztifõorvos.

A Lyme-kór ellen egyelõre nincs védõoltás, ezt a betegség kialakulása után, antibiotikummal tudják kezelni. Fontos, hogy ha valaki kullancsot talált magában, és utána influenzaszerû tüneteket észlel, mindenképpen keresse fel a háziorvosát. Kirándulások, vagy hosszabb szabadban tartózkodás után érdemes átvizsgálni magunkat, hiszen az idõben eltávolított kullancs kisebb eséllyel okoz fertõzést.

Kanizsa TV - Kanizsa



2017-04-27 10:41:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül