Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948835    








Honlapkeszites

Összefogásról, többségrõl

Október végén Cseresnyés Péter meghívására városunkba látogatott Bíró Ildikó, a Fidesz országgyûlési képviselõje, aki a HSMK-ban találkozott három polgári kör tagjaival. Pár nappal hazaérkezése után „billentyûzet-végre” kaptam, elektronikus interjút kértem a fiatalos hölgytõl, két felnõtt fiú édesanyjától.

- Szólíthatom koordinátor asszonynak?
- Valóban ez a feladatom a polgári körökben, de nem nagyon szeretem a szót, mert a polgári gondolkodás és közéleti „mûködés” lényege, hogy függetlenül és önállóan cselekszik egy bizonyos világnézet szerint. A polgári körök nem piramisszerûen építkeznek, hanem hópiheszerûen kapcsolódnak össze. Mint a találkozón hallottam, itt is van példa az együttmûködésre, például a murakeresztúriak és a Berzsenyi között, és remélem, további közös munka eredményeit élvezhetik az itteniek.


- Tekintsünk vissza a kezdetekre, 2002-re. Május, Dísz tér, Orbán Viktor összefogásra hív.
- „Csak összefogással tudjuk megakadályozni, hogy éket verjenek közénk.” - mondta elnök úr. Mennyire idõszerû ma is! És kérte, hozzunk létre kis-, néhány emberbõl álló csoportokat, baráti csapatokat, polgári köröket. Budakeszin ekkor lettem jómagam is polgári körös. Mostani munkámmal szeretném a hálámat is kifejezni ennek a közéleti mozgalomnak.
- Abban az idõben sokan nem jó szemmel nézték a polgári köröket…
- Bizony, így volt nálunk is. Elõször megvetettek voltunk, aztán elfogadottak lettünk. Ma már eredményeink vannak és tekintélyre tettünk szert. Sõt, számítanak ránk. Hallottam, így történt Murakeresztúron is, ahol ma már jó az együttmûködés az iskolával, egy jó kezdeményezés nyomán. Szerencsére az emberek változnak, ahogy megismerik a polgári körös eredményeket. Senkirõl nem szabad lemondani.
- Azokról sem, akik az utóbbi években eltávolodtak a polgári köröktõl?
- Bizony szirén-hangok csábítják az embereket. Úgy gondolom, ha mi túlzott szerénységgel visszahúzódunk, nem cselekszünk helyesen. Elõdeink fizikai értelemben is úgy gondolták, hogy a természet nem tûr üres helyet, hanem azonnal kitölti azt. Ez a horror vacui politikai értelemben bizonyára ma is áll. Különbözõ ál-civilek jelentkeznek.
- Honnan tudjuk, hogy színlelt a civilségük?
- Nézze, például a Civil Mozgalmat megalakító hölgy valahányszor megfordul a Parlamentben, a szocialista képviselõk körülzsongják. Gyanítható, milyen intenciókkal látják el. Emlékszik a Centrum Pártra?
- Szavazat-elcsalásban híreskedtek. A szocialistáknak ma létkérdés, hogy megakadályozzák a jobboldal egységét.
- Félnek a Fidesz magas arányú gyõzelmétõl. De beszéljünk Kanizsáról is! Nagyon kedves fogadtatásban volt részem. Örömmel üdvözöltem a régi mûködõ polgári köröket és boldog vagyok hogy itt még újak is létrejönnek. Amelyik mozgalomban új közösségek alakulnak, az a legjobb cáfolat azok számára, akik szeretik a polgári körök végét jósolgatni. A megtisztulás az nem egy akció, hanem egy állandó folyamat kell legyen.
- Van sok józan ember a polgári körben.
- Igen, ez nagyon nagy öröm, hiszen az egész országban így van. De! „A rossz gyõzelméhez nem kell más, mint hogy a jók tétlenek maradjanak.” - mondja Burke. Örvendetes az a jó szív, amely segít észrevenni a szükséget szenvedõt, és a találékonyság, amely a segítés módjához vezet. De pótcselekvés addig minden tettünk, amíg a mi konfliktus-kerülésünk miatt a nem jó szándékú embereknek nyújtunk lehetõséget a kártételre.
- Azóta, hogy itt járt, a választókerület Fidesz-tagsága képviselõ-jelöltté választotta, az Országos Választmánynak ajánlotta Cseresnyés Pétert.
- Egyáltalán nem ért meglepetésként. Neki köszönhetõ, hogy ezen a nem könnyû terepen a Fidesz ilyen szép eredményeket ért el. A választók Kanizsán is az országoshoz hasonló arányban szavaztak az európai parlamenti képviselõinkre. Úgy érzem, hogy Pesten is töretlen a bizalom iránta. 2002-vel indítottuk beszélgetésünket. Abban az évben, azon a felejthetetlen október 23-án mondta Orbán Viktor: „A miénk nem a rövid távú nyertesek útja. De járt már ezen többség, és jár is majd még.” Dolgozzunk azon, hogy így legyen.

K.H.


 



2009-11-26 08:53:08


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül