Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893900    








Honlapkeszites

Beszélgetnek, fürdetnek, etetnek - Önzetlenül a betegekért

Az Önkéntes Segítõ Szolgálat 2008 óta mûködik a Kanizsai Dorottya Kórházban. Az akkor 13 fõvel indult csapat az önkéntes tevékenység próbája volt. Nélkülözhetetlenségüket az is bizonyítja, hogy 2017 májusában ismét toborzást hirdet az intézmény. Munkájuk által a nõvérek terheit is lehet csökkenteni, hiszen azzal, hogy hetente egy-két alkalommal bejárnak a betegekhez beszélgetni, olyan szaktudást nem igénylõ feladatot látnak el, amire a nõvérnek a napi munkája során nincs se kapacitása, se ideje.


- Az önkéntes segítõ belsõ indíttatásból, saját akaratából és anyagi ellenszolgáltatás nélkül végzi vállalt feladatait, ezáltal megkönnyíti a betegek mindennapjait a kórházban – mondta Filákné Gábor Erzsébet koordinátor. – Alkalmanként 2, 3, vagy 4 órát tartózkodnak a betegágyak mellett. Beszélgetnek, sétálnak, felolvasnak az ápoltaknak, vagy imádkoznak velük. Akik a reggeli órákban jönnek, a fürdetésben is segítenek, a déli órákban érkezõk az ételkiosztásnál és az etetésnél mûködnek közre, délután már nincs különösebb tennivalójuk, beszélgetnek, lelki támaszt nyújtanak a rászorulóknak. Vannak olyan osztályok, mint a krónikus belgyógyászat, ahol hosszabb idõt töltenek el az emberek, ott az önkéntesek már tapasztalatból tudják, kinek van szüksége rájuk. Végigsétálnak az osztályon, és minden betegnél megállnak. Akikhez kevesebbszer tud jönni a hozzátartozó, velük több idõt eltöltenek. Jelenleg két férfi önkéntesük is van, de jobbára nõk jelentkeznek, a 30 évesektõl kezdve a 75 évesig.

Ahhoz hogy valaki önkéntes lehessen, tanfolyamon kell részt vennie, ahol felkészítik õket a feladatokra. Egy rövid vizsgát, elbeszélgetést és orvosi vizsgálatot követõen pedig már lehet is önkénteskedni. Akik ide tartoznak, sajátos közösséget alkotnak.

- Csarankóné Gyergyói Judit szociális munkás 2014 májusától koordinálja kolléganõivel a diákok közösségi szolgálatát a kórházban. Az érettségi bizonyítvány kiadásához szükséges kötelezõ 50 órás közösségi szolgálat helyszínéül több iskola választotta az intézményt. Itt olyan emberekkel – fogyatékkal élõkkel, idõsekkel, hajléktalanokkal - ismerkednek meg, akik segítségre szorulnak. Megtapasztalják, milyen érzés segíteni valakin akár csak egy beszélgetéssel, hiszen õk egyebet nem is végezhetnek, és talán õk lehetnek majd a jövõ önkéntesei – fogalmazott a koordinátor.

Hepp Katalin gyógypedagógus a kórház honlapján talált rá az önkéntes szolgálat elérhetõségére. Közel 1 éve, heti egy alkalommal önkénteskedik a rehabilitációs osztályon, ami nagy élményt, tanulást és szinte felüdülést jelent a számára. A mentálhigiénés gondozásért, a törõdésért pedig mind a betegektõl, mind az itt dolgozóktól sok-sok pozitív visszajelzést kapott már.

A Katalin által elmondottakat egy 76 éves beteg minden kérdezés nélkül megerõsítette. Rózsikát egy megbotlás miatt három hetes kezelésre utalták a kórházba, ami szerinte nem is kórház, hanem inkább szanatórium.

– Olyan magas szintû az ellátás, a kiszolgálás, és olyan aranyos a fõorvosnõ, a helyettese, és olyan tündériek a nõvérek, hogy szinte haza se kívánunk menni – jelentette ki. – Elsõ osztályú a környezetünk, talán ez az osztály a kórház szíve.

Bakonyi Erzsébet

Az önkéntes segítõ csoport most új tagokat toboroz, akik szabadidejükbõl heti 2-3 órát kórházban fekvõ betegek segítésére áldoznának. Az információs estet május 11-én 16 órától tartják a kórházban, az önkéntes koordinátori irodában, a 8-as épület 1. emeletén. Jelentkezni ímélben (filakne@nkkorhaz.hu) vagy telefonon (20/549-8113) lehet, a határidõ május 8.

Filákné Gábor Erzsébet: A segítõk beszélgetnek, sétálnak, felolvasnak, vagy imádkoznak a betegekkel (Fotó: Bakonyi Erzsébet)



2017-04-29 07:20:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül