Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892498    








Honlapkeszites

Ha kell, a jégágyút is bevetik - Fagyhalál a gyümölcsösben?

Ismét egy nehéz év a mezõgazdaságban. A múlt heti fagyos idõjárás okozta terméskiesésrõl még nincsenek pontos adatok, a becslések szerint az ország különbözõ részein eltérõ mértékû kárt okoztak a mínuszok. A Gyümölcskert Zrt. 200 hektáron gazdálkodik körtével és meggyel. Április 21-én -4 fokot is mértek kertjükben, ami már nagy károkat okozhat. Alapvetõen sok lett volna a termés, a márciusi melegek 10 nappal elõbbre hozták a kötõdést, így a fagy enyhén szólva sem jött jókor. Persze, a mínuszok tavasszal sohasem szerencsések az agráriumban.


A gazdák kezében kevés eszköz van a védekezésre, fõleg a nagyobb területeken. A felülrõl való öntözés, a füstölés, a gyertyás égetés és a permetezés szokott segíteni, amelyekkel mínusz két foknál még megóvhatják a termést, de ez alatt már nincs igazán jó megoldás, hangsúlyozta Sipos Gyula, a Gyümölcskert Zrt. vezérigazgatója, aki a termést illetõen mégis bizakodó.

- Az elsõ hullás után derül ki igazán a kár mértéke, de abban bízom, hogy nem lesz a tavalyihoz hasonló kiesésünk. Remélem, 30-50 százaléknál nem lesz nagyobb a fagykár, de ez egy 80-100 hektáros gyümölcsösben akár területenként is változhat – fogalmazott Sipos Gyula. - Hazánkban a szõlõt, a körtét, az almát és a barackot egyaránt károsította a fagy, a piacot tekintve azonban nem lesz hiány.

A fagy után már készülnek a következõ problémára, a jégverésre. A körte ugyanis még 120 napig a nyitott ég alatt áll. A Gyümölcskert Zrt. rendelkezik három jégágyúval, ezekkel próbálják megóvni a kerteket, a termést.

Országosan a gyümölcsösök nagy része már öntözött, így a szárazságot ki tudják védeni, de a melegben például jobban szaporodnak a kórokozók, s a megfelelõ páratartalom is nagyon fontos a gyümölcsnek.

- A mennyiség és a minõség még számunkra is kérdés, én 2000 tonna termésre számítok – fogalmazta meg várakozásait Sipos Gyula.

Vuk Anita

A gazdák felkészültek a következõ idõszak problémáira, így a jégverésre is (Fotó: Gergely Szilárd)



2017-05-01 08:55:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül