Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891988    








Honlapkeszites

Zala a tavaszi tél elsõ áldozata

Sokan megijedtek a 2 napos áprilisi téltõl, köztük a mezõgazdaságban tevékenykedõk is. Idáig nem érkeztek hírek károkról, most azonban kiderült, a zalai gazdálkodók terméskieséssel kell, hogy számoljanak - írja a magro.hu.


Zala megyében szinte mindig történik valami és most sincs ez másképp. A viharos szél és a hideg ugyanis elsõként itt mutatta meg erejét, a zalai almaültetvényekben ugyanis komoly károk keletkeztek és a repce is megsínylette a szokatlan idõjárást.

Az eddigi bejelentések alapján Zala megyébõl összesen 90-100 hektárnyi almásból jeleztek a gazdálkodók 50-80 százalékos fagykárt. Egyes területeken az almán kívül a kajszibarackot, a szõlõt, sõt, a diót is érte károsodás a hideg miatt.

Nem csak az említett gyümölcsökbõl, de a gabonafélékbõl sem várható idén kiemelkedõ termés, köszönhetõen a jelenleg is tartó hektikus idõjárásnak. A hõmérséklet hol magas, hol alacsony, csapadék sem esik elég, így a magok nem tudnak ideálisan kelni, a kikelt állomány pedig nem fejlõdik megfelelõen.

Egyébként a zalai gazdák jól haladnak a vetéssel, a tavaszi vetésterület felén, 32 ezer hektáron már földbe kerültek a magok. A tavaszi árpát 3 ezer hektáron, a zabot 970 hektáron, a tavaszi búzát pedig 2450 hektáron vetették el. Kisebb területen mustárt, bíbort, olajtököt termelnek, 290 hektáron pedig lucernát telepítettek.

A kedvezõtlen idõjárás tehát nem befolyásolta a vetéstervet. Már a kukoricát, a napraforgót és a szóját vetik a termelõk az agrarszektor.hu szerint. A 34 ezer hektárra tervezett kukorica több mint felét (mintegy 16 ezer hektáron) már elvetették, a napraforgó 9 ezer hektárnyi vetésterületének 86 százalékán végeztek a vetéssel. A növénytermesztõk 5400 hektár szója vetését tervezték, ebbõl ezer hektáron került földbe a mag.

A tavaszi vetés várhatóan május elsõ hetében befejezõdik. A talajmunkákkal sincsenek elmaradások, a növényvédelmi munkákat viszont hátráltatja a folyamatos erõs szél.

magro.hu - Kanizsa



2017-05-02 10:19:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül