Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949275    








Honlapkeszites

Nagycsaládosok: az fizet kevesebb adót, aki nem vállal gyereket

Kevesebb adót fizetnek azok, akik nem vállalnak gyermeket, mert a családi pótlékot bevonták az adóalapba, ezért egy háromgyerekes családnál havonta 4 ezer forinttal nõtt az adóterhelés - mondta Székely Hajnalka, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnökségi tagja pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.
 

Minél több gyermeket vállal valaki, annál nagyobb a jövedelemvesztés, egy hatgyermekes család már 17 ezer forinttal kap kevesebbet havonta - hangsúlyozta az elnökség tagja, hozzátéve: a szuperbruttósítás miatt valamivel többet kapnának kézhez, de a családi pótlék adóalapba vonásával a nagycsaládosok kevésbé érzik majd a pozitív hatásokat - mondta.


Minél magasabb valakinek a jövedelme, és minél több gyermeke után kell figyelembe venni a jövedelménél a családi pótlékot, annál több adót kell fizetnie, ami sérti az arányos közteherviselés elvét - fûzte hozzá.
Kardosné Gyurkó Katalin elnökségi tag elmondta: a NOE korábban az Alkotmánybírósághoz fordult normakontrollt kérve. Álláspontjuk szerint ugyanis a családi pótléknak "nincs helye a szülõ adóalapjában", az a gyermek jövedelme, ezért nem szabad adóztatni. Az állam azt sugallja ezzel a lépéssel, hogy nem érdemes gyereket vállalni. Ez rossz megközelítés, fõleg a legfrissebb demográfiai mutatók tekintetében, amelyek szerint hamarosan 10 millió alá csökken a népességszám – hangoztatta.
Hozzátette: továbbra is arra kérik a politikusokat, hogy a 2010-es költségvetést ebben a formájában ne fogadják el, mert a szülõkre és a nagycsaládosokra sokkal nagyobb teher hárulna az eddigieknél.
MTI



2009-11-27 12:22:24


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül