Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892911    








Honlapkeszites

Várhatóan jövõ év májusától mûködik az egész országra kiterjedõ jégkármérséklõ rendszer

Várhatóan jövõ év májusától mûködik az egész országra kiterjedõ talajgenerátoros jégkármérséklõ rendszer, jelenleg ugyanis még csak Baranya, Somogy és Tolna megyében mûködik ilyen rendszer - közölte a Nemzeti Agárgazdasági Kamara (NAK) elnöke.


Gyõrffy Balázs elmondta: a rendszer fejlesztésére egyedüliként a NAK pályázott, ennek alapján az agrárkamara mûködteti majd várhatóan az országos jégkármérséklõ rendszert. A pályázat eredménye legkésõbb június végére várható.

A rendszer úgy mûködik, hogy az ország területét felosztják egy 10-szer 10 kilométeres négyzethálós területre, a metszéspontokban helyeznek el jégesõelhárító talajgenerátorokat, ebbõl 984 mûködik majd a rendszerben.     

Ez utóbbi szerkezetekkel biztosítható az esetleges jégesõ okozta károk mérséklése nemcsak a mezõgazdaságban, hanem például a gépkocsik és az épületek esetében is. A jégesõelhárítás során a talajfelszínen mûködõ generátorokkal ezüstjodid kristályokat gyártanak, ezeket juttatják nagy koncentrációban a jégszemek kialakulását megelõzõen a zivatarfelhõkbe. Így - több jégszem keletkezik - és mérsékelhetõ az esetleges kártétel.     

A kárelhárítás a gazdálkodók számára ingyenes lesz. A költségeket - ami elõreláthatólag évente mintegy 1,5 milliárd forintra rúg majd - a Kárenyhítési Alapból finanszírozzák. A mostani beruházás összköltsége pedig mintegy 1,8 milliárd forint. Mindennek nyomán pedig évente mintegy 50 milliárd forint termelési értéket lehet megóvni a mezõgazdaságban - mondta a NAK elnöke.

MTI - Kanizsa



2017-05-03 08:35:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül