Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892204    








Honlapkeszites

A jövõ évi adóváltozások 35 milliárdot hagynak a családoknál, vállalkozóknál

Benyújtja kedden a kormány a tavaszi adócsomagot is az Országgyûlésnek. A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint folytatódnak az adócsökkentések, a változások 35 milliárd forintot hagynak a családoknál, a lakosságnál és a vállalkozásoknál.


A tájékoztatás szerint a törvényjavaslat jelentõs könnyítést hoz a hosszú és rövid távú lakáskiadásban is. Ha a parlament megszavazza, a bérbeadók jövõre rendkívüli adminisztrációcsökkentéssel, jelentõs pénzmegtakarítással számolhatnak. A két intézkedés csaknem hárommilliárd forintot hagy a lakáskiadóknál.     

A jelenlegi egy ingatlan helyett 2018-tól már három lakásig vagy üdülõig választható a legegyszerûbb és a legnagyobb megtakarítást biztosító adózási mód, a tételes átalányadó. A fizetendõ adó szobánként évi 38 400 forint, ezért senkinek sem éri meg eltitkolni a szálláshely-szolgáltatásból szerzett jövedelmét - emelte ki a tárca.     

Az ingatlant hosszú távon bérbeadók is jobban járnak jövõre, mert nem kell az ingatlan bérbeadásából származó 1 millió forintot meghaladó jövedelem után 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást fizetni. A kiadásból származó bevétel után csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell megfizetnie minden érintettnek - hangsúlyozta az NGM.     

Az internet áfája további 13 százalékponttal csökken, jövõre 5 százalék lesz, amely a tárca számításai szerint mintegy 22 milliárd forintot hagy a lakosságnál és a vállalkozásoknál.     

A hal áfája 5 százalék lesz, amely a 3,5 milliárd forintos megtakarítás mellett jelentõsen növelheti a rendszeresen halat fogyasztók számát is.     

A tárca közölte: az adócsökkentés mellett adminisztráció-könnyítõ és a vállalkozások versenyképességét tovább növelõ intézkedéseket is tartalmaz az adócsomag.     

Bõvül a kisüzemi sörfõzdékre vonatkozó kedvezményezettek köre. 2017. július 1-jétõl minden 200 ezer hektolitert meg nem haladó mennyiségû sört elõállító vállalkozó alkalmazhatja az 50 százalékos jövedékiadó-kedvezményt. Jelenleg csak a 8 ezer hektolitert vagy annál kevesebbet elõállító sörfõzdék élhetnek ezzel.     

A vállalkozásoknak elég lesz a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz bejelentkezniük, nem kell külön az önkormányzatnál. Az adóhivatal a jövõben nemcsak a bejelentkezéshez szükséges adatokat továbbítja elektronikus úton az illetékes önkormányzatnak, hanem az iparûzési adóelõleg-kiegészítésrõl szóló bevallást is.     

Tovább nõ a munkavállalók lakhatásának támogatása. 2018-tól a munkáltató által adómentesen nyújtható mobilitási célú lakhatási támogatás mértéke a foglalkoztatás elsõ 24 hónapjában a minimálbér 40 százaléka helyett annak 60, a következõ 24 hónapban a minimálbér 25 százaléka helyett 40, a következõ 12 hónapban pedig 15 helyett 20 százaléka.     

2018-tól feleannyi közterhet fizet az a nappali tagozatos hallgató, aki tanulmányai mellett kisadózóként vállalkozik. Az érintett diákok ugyanis fõállásúnak nem minõsülõ kisadózónak minõsülnek, ezért a jelenlegi 50 ezer forint helyett az alacsonyabb összegû, havi 25 ezer forint tételes adót kell csak megfizetniük - hívta fel a figyelmet az NGM.

MTI - Kanizsa



2017-05-03 08:40:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül