Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892366    








Honlapkeszites

Béren kívüli juttatások: mennyi legyen az étkezési jegy?

A béren kívüli juttatások piacának legnagyobb részét a hideg- és melegétel utalványok teszik ki, ami körülbelül 231 milliárd forintot jelent. Tavaly ennek 45 százalékát hideg, 55 százalékát pedig melegétel utalvány tette ki.

Ma Magyarországon a munkavállalók közel 70 százaléka, mintegy 2,5 millió ember részesül valamilyen típusú étkezési hozzájárulásban. A jelenlegi adómentes értékhatár a meleg esetében 12 ezer forint, a hideg esetében 6 ezer forint. Jövõre a melegétel-utalvány a kedvezményes adózású elemek közé fog kerülni, míg a hidegétel-utalvány a normál adózású (97,89 százalék) elemekhez tartozik majd. De nem csak az adózás, az értékhatár is változik - mutat rá Domonkos Rita, a SodexoPass szakértõje. Melegétel-utalványt a 25 százalékos kedvezményes adó megfizetése mellett adhat a munkáltató havonta 18 ezer forint értékig, a hidegétel-utalvány esetében pedig 2010-tõl megszûnik az értékhatár.


Jól látszik tehát, hogy ugyanakkora költség mellett a dolgozó jóval magasabb nettó juttatásban részesülhet melegétel-utalvány esetén. Emiatt a SodexoPass arra számít, hogy a melegétel-utalvány népszerûsége jövõre növekedni fog a hideggel szemben. Értelemszerûen - tette hozzá a szakértõ - az alacsonyabb adózás miatt sokkal kedvezõbb melegétel-utalványt adni a dolgozóknak, mint hideget.

Az étkezési hozzájárulás általában a bruttó átlagkeresetek 4-6 százalékát, az átlag nettó kereseteknek pedig a 15 százalékát teszi ki. Ha a cég havonta 12 ezer forintot szán béren kívüli juttatásra, és ezt az összeget egy átlag keresetû dolgozó 2010-tõl melegétel-utalványban kapja, akkor a ráfordítás 80 százalékát, 9 600 forintot kapja kézhez. De ha ugyanezt a ráfordítást hidegétel-utalványban adná a cég, akkor 6 127, azaz praktikusan 6 ezer forint nettó juttatásban részesülhetne a dolgozó. Amennyiben úgy dönt a cég, hogy az eddigi juttatást beépíti a bérbe, akkor 6 480 forint nettó jövedelme lesz a munkavállalónak. A hidegétel-utalvány kifizetése csak bruttó 250 ezer forintos munkabér felett elõnyösebb a bérben történõ kifizetéshez képest - hangsúlyozta a szakértõ.

Az utalványok felhasználása Domonkos Rita szerint serkenti egyes szektorok, mint a vendéglátás vagy a turizmus forgalmát, ami után az áfát és az egyéb járulékokat is befizetik. A rendszer legnagyobb elõnye szerinte, hogy keresletet generál a gazdaságban, úgy, hogy mûködtetése állami forrást nem igényel.

HVG



2009-11-27 12:28:33


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül