Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892283    








Honlapkeszites

4,2 milliárdos rehabilitációs foglalkoztatási program indul

A kormány 4,2 milliárd forintos uniós forrású, a rehabilitációt elõsegítõ foglalkoztatási programot indít, hogy a következõ három évben elõsegítse 1500 megváltozott munkaképességû ember elhelyezkedését a nyílt munkaerõpiacon - jelentette be az Emberi Erõforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelõs államtitkára.


Czibere Károly a sajtótájékoztatón azt mondta: a programmal szeretnék elõsegíteni, hogy a megváltozott munkaképességû emberek és a munkaadók egymásra találjanak. Ennek érdekében egyebek mellett rehabilitációs fejlesztési központot és országos tanácsadó-hálózatot alakítanak ki, megyei tanácsadókkal.     

A kormány elkötelezett amellett, hogy az érintettek számára esélyt, lehetõséget teremtsen elhelyezkedni a nyílt munkaerõpiacon, ami egyszerre gazdasági és társadalmi érdek - hangoztatta.     

A foglalkoztatáson keresztüli esélyteremtés fontos kormányzati szándék, amelynek már megvannak az eredményei, hiszen az elmúlt 25 évben most a legalacsonyabb az inaktivitási ráta és a munkanélküliség - mondta az államtitkár.     

Ahhoz, hogy egy ilyen új munkahely létrejöjjön, szakmailag is fel kell készíteni a munkavállalót, fel kell mérni a képességeit, készségeit, jártasságait, de ugyanígy fontos feladat a munkaadók szakmai felkészítése is - jelezte.     

Elmondta, a program stratégiai irányai közé tartozik a távmunka fejlesztése, a védett munkahelyekkel szemben az elsõdleges munkaerõpiaci álláshelyek támogatása, valamint az úgynevezett munkapróbaközpontok erõsítése, ahol az érintettek fel tudnak készülni a munkavállalásra.     

Czibere Károly közölte, hogy a 36 hónapos programot szeretnék késõbb kiterjeszteni, ezzel további ezreknek, tízezreknek munkát adni.     

Kérdésre válaszolva arról is beszélt, a közgondolkodással szemben "ma már nem csak zacskóragasztásból áll a sztori", hiszen a megváltozott munkaképességû emberek foglalkoztatása "sokszínûvé" vált, és a programoknak köszönhetõen a munkaadók számos termék és szolgáltatás piacát nyitották meg elõttük.     

Schanda Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelõs államtitkár a foglalkoztatási adatokat ismertetve azt mondta, a kormány intézkedéseinek köszönhetõ, hogy jelenleg 4,5 százalékos a munkanélküliségi ráta.     

Minden embernek joga van a teljes élethez, ezért a kormány kiemelten támogatja a megváltozott munkaképességû embereket, így a foglalkoztatásukat, rehabilitációjukat segítõ programokat - hangoztatta. Azt is mondta, a kormány számára elsõrendû fontosságú, hogy az érintettek mielõbb kikerüljenek a szociális ellátórendszerbõl, és munkájukkal õk is erõsítsék az országot.     

Közölte, a program keretében - amelynek kormányzati partnere a Szociális és Gyermekvédelmi Fõigazgatóság - kétezernél több szakembert akarnak elérni, felkészíteni és képezni.     

Az államtitkár jelezte, a program teljes, 4,2 milliárd forintos összege vissza nem térítendõ támogatás, így további kiegészítõ forrásokra már nincs szükség.

MTI - Kanizsa



2017-05-04 05:55:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül