Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891404    








Honlapkeszites

APEH: közeleg az eva bejelentkezési határidõ

Az újonnan bejelentkezõk 2009. december 1. és 21. között dönthetnek arról, hogy 2010-ben az egyszerûsített vállalkozói adóval (eva) adóznak - közölte az Adó- és Pénzügyi Ellenõrzési Hivatal (APEH).

A leendõ evások a székhely szerint illetékes APEH regionális igazgatóságon jelentkezhetnek be, az erre a célra rendszeresített adatbejelentõ lapon. A bejelentkezésre, illetve a kijelentkezésre szolgáló adatalapok péntektõl letölthetõek az APEH honlapjáról, valamint 2009. november 30-tól kaphatóak a kereskedelmi forgalomban. Jövõre új adózóként bejelentkezhetnek az egyéni vállalkozók, a korlátolt felelõsségû társaságok, a szövetkezetek, a lakásszövetkezetek, a végrehajtói irodák, az ügyvédi irodák, a közjegyzõi irodák, a szabadalmi ügyvivõi irodák, az erdõbirtokossági társulatok, a betéti társaságok és a közkereseti társaságok - olvasható az adóhatóság közleményében. Az APEH hozzáfûzi: azoknak, akik 2009-ben eváztak, és 2010-ben is fenn akarják tartani ezt az adózási módot, nem kell újra bejelentkezni. Az új bejelentkezés 2009. december 21-ig írásban visszavonható. Az eva-jogszabály hatálya alóli kijelentkezést ugyancsak 2009. december 21-ig lehet megtenni.


Az egyéni vállalkozók az egyszerûsített vállalkozói adóalanyiság választására nyitva álló határidõig, vagyis december 21-ig a nyomtatványon nyilatkozhatnak arról is, hogy a társadalombiztosítási járulékot, a nyugdíjjárulékot (tagdíjat), valamint a természetbeni és pénzbeli egészségbiztosítási járulékokat havonta a tevékenység piaci értékét meghaladó járulékalap után fizetik meg.
Az eva-törvény hatálya alá újonnan bejelentkezõk közül, akik megfelelnek a törvényben foglalt feltételeknek, a benyújtott adatlap hivatalosan kitöltött egy példányának visszaküldésével kapnak értesítést az adóhatóságtól választásuk elfogadásáról.
HVG



2009-11-27 12:30:06


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül