Ma 2024. 11 22.
Cecília, Filemon napja van. Látogatók száma : 57019743 |
||||||||||
|
Baristák versenye Tíz magyarból kilenc kávéval kezdi a napját – legalábbis egyes felmérések szerint. A kávéfõzést a csúcsgasztronómia mûvészi szintre emelte, a kávézókban, éttermekben néhány éve megjelentek a kávékészítés specialistái: a baristák. A hét végén másodszor rendezték meg a kávéfõzés szakembereinek bajnokságát a Balaton partján. A versenyzõk már a megnyitó elõtt évõdtek egymással a II. Balatoni Barista Bajnokság helyszínén, Gyenesdiáson. A rendezvény célja a Balaton baristája és a Balaton kávéja megválasztása volt a hét végén. Az ötletgazda szerint van igény a minõségi kávézásra. „Szerintem egy nagyobb városban most már biztos találok két-három olyan kávézót, ahol frissen õrölt, frissen pörkölt, esetleg pont termõhely szelektált kávét lehet inni, én azt gondolom, hogy ennek a minõségi fogyasztói rétege már a Balatonon él és nyaral, pihen” - mondta el Somogyi Zoltán ötletgazda. A barista fogalma lényegesen többet jelent, mint az egykori presszós kisasszonyoké: a mûvészi kávékészítéshez rengeteg ismeret szükséges. „Nyilván a baristának, fõleg egy ilyen újhullámos kávézóban -amik most gombamód szaporodnak- tisztában kell lennie, honnan származik a kávé, azt hogy szüretelték, hogy dolgozták fel, hogyan pörkölték, hogy keverték, mikor pörkölték, mikor csomagolták, mikor bontották ki” - fogalmazot Perna Andor barista. Ehhez jön még a gép ismerete, a tejhab elkészítése, és jó adag kreativitás, a hagyományoktól való elrugaszkodás. Ez nem hiányzott a tucatnyi versenyzõbõl. „Egy hideg italt szeretnék készíteni, de attól függetlenül egy olyan italt, amit mindenhol el tudnak készíteni, szóval nem olyan alapanyagokból készültem, ami a lehetõ legnehezebben beszerezhetõ, hanem amit majdnem minden kávézó be tud szerezni, egy epres-mentás alapú jeges kapucsínó lesz a kreatív italom” - mondta a Gyõrbõl érkezett Józsi Erik. „Én idén nem az eper, mint divatgyümölcsöt használtam fel, hanem egy ízesített tonikkal jöttem, ami cseresznyevirág ízesítéssel rendelkezik, és ezt jégkocka formájában fogom beletenni a presszókávéba” - vélekedett Erdélyi Regina. A feladat nem tûnt egyszerûnek: 15 perc alatt kellett elkészíteni a zsûri számára négy adagban egy presszókávét, egy kapucsínót és egy szabadon, kreatívan alkotott kávékölteményt. A verseny a magyar gasztronómia kifinomodásának bizonysága, a vendéglátás fogalmának átértelmezése volt, a részterületek szakértõi szaporodnak, a szomeliék után egyre nagyobb szerepet kapnak a baristák is. „Én úgy látom, hogy ezek a különbözõ specialisták, akik a borokkal és a kávékkal foglalkoznak, nagyon fontos szegmenst képviselnek, hiszen egyre jobban a minõségi vendéglátás irányába kell elmennünk, hiszen abból lehet profitálnunk ma Magyarországon” - mondta Miklós Beatrix a Magyar Gasztronómiai Szövetség alelnöke. A versenyben délután megszületett a Balaton kávéja, melyet néhány hét múlva már számos part menti kávézóban fogyaszthatnak is a vendégek. Kanizsa TV - Kanizsa
MAGAZIN ROVAT >>> |
FRISS HÍREK
15:22 - Indul a Filmklub
11:44 - Évadkezdés a Hölgyklubban
09:52 - A csonthéjba zárt egészség
05:10 - Emlékül
05:05 - Idõsek sportnapja
04:39 - Fókuszban a madarak
16:16 - Ünnepi program - Október 6.
14:52 - Figyelem! Idõpontváltozás!
|